сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  946 прочитания

  Турция е сред 5-те най-големи търговски партньора на България

  Двустранната търговия възлиза на близо 5 млрд. долара годишно
  23 октомври 2020, 14:54 a+ a- a

  Турските туристически компании проявяват интерес за инвестиции в България и останалата част от Европа. Това заяви турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой по време на среща с вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. 

  По думиту на Ерсой в условията на пандемия с българските туристи не се наблюдават проблеми и потокът към Турция е голям.

  Николова предложи на турския си колега съвместно да отправят апел и към останалите си колеги от балканските страни границите да останат отворени и да не се въвежда карантина. Като крайни мерки да се въвежда само отрицателен PCR тест, предложи вицепремиерът.

  Тя запозна турския министър с туристическите пътувания между двете държави и изрази надежди, че след преминаване на кризата от COVID-19 могат да се постигнат още по-добри резултати. В момента поради пандемията срокът за резервации е намалял от един месец на една седмица и пътуванията се планират в последния момент спрямо развитието на здравната обстановка.

  Николова заяви, че днес Турция е сред петте най-големи търговски партньора на България. И уточни, че размерът на двустранния стокооборот е близо 5 милиарда долара годишно.

  Министър Николова отправи покана към своя домакин да посети България за провеждане на третото заседание на смесения комитет по туризъм. Турският министър Ерсой благодари и потвърди желанието си да участва в неговото провеждане. В заключение министър Ерсой коментира, че отношенията между България и Турция са много добри и чрез културата и туризма могат да бъдат издигнати на по-високо ниво. Той благодари на България за подкрепата, която страната му получава по пътя си към ЕС.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 40 минути
  преди 58 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 1 час
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19