петък, 04 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  892 прочитания

  От 312 евро в България до 2142 евро в Люксембург: ЕК с план за сближаване на заплатите в ЕС

  29 октомври 2020, 10:05 a+ a- a

  Валдис Домбровскис и Никола Шмит
   

  Европейската комисия предложи нова директива, която има за цел да установи европейска минимална заплата. Тя обаче няма да е една и съща за всички страни членки. Целта е да има законова гаранация, че работник от България и Люксембург ще печелят достатъчно, за да живеят достойно.

  за да гарантира, че работниците в Съюза са защитени чрез адекватни минимални работни заплати, които им позволяват да , независимо къде работят

  "Минималните месечни заплати в ЕС силно се различават - от 312 евро в България до 2142 евро в Люксембург", заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. "Дори и да се отчетат разходите за живот в двете страни, разликата все още е 1:7. Целта на инициативата обаче определено не е да изравни тези равнища", уточни Домбровскис.

  "Трябва да работим не само за икономическа, но и социална конвергенция, конвергенция на заплатите в ЕС. Защото не можем да имаме такава разлика между най-ниската и най-високата заплата в Съюза. Разликата е почти 1:7, а продуктивността не е 1:7. Определено разходите за живот са различни, но те отново не са 1:7", допълни и еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит.

  В 21 държави от ЕС има законоустановени минимални работни заплати, а в 6 страни (Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция) защитата на минималните работни заплати се осигурява изключително чрез колективни трудови договори.

  Държавите с колективно договаряне обикновено имат по-малък процент нископлатени работници, по-малко неравенство в заплащането и по-високи минимални работни заплати, отбелязва ЕК. Поради тази причина предложението на Комисията има за цел да насърчи колективното договаряне на заплатите във всички държави членки.

  Държавите, в които съществуват законоустановени минимални работни заплати, трябва да поставят на адекватни равнища условията за определяне на минимални работни заплати. Тези условия включват ясни и стабилни критерии за определяне на минимална работна заплата, ориентировъчни референтни стойности като насока за оценката на адекватността, а също редовно и своевременно актуализиране на минималните работни заплати. От тези държави членки се изисква също така да осигурят пропорционално и обективно обосновано използване на разликите и удръжките при минималните работни заплати, както и ефективното въвличане на социалните партньори в определянето и актуализирането на законоустановените минимални работни заплати.

  Уточнява се, че предложението на ЕК не задължава държавите членки да въведат законоустановени минимални работни заплати, нито определя общо равнище на минималните работни заплати.

  Дания и Швеция се обявиха против общоевропейската директива. Те заявяват, че не е работа на политиците да определят минималната заплата, пише Euronews.

   


   

   

   

     Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  ЕК призова България да представи стратегия за саниране на сградите
  Брюксел поиска от страната ни да ускори и прилагането на законодателството за опазване на природата
  преди 41 минути
  Ваксината на Moderna създава имунитет за поне 3 месеца
  Това са първите данни за период от няколко месеца, рецензирани от научно издание
  преди 1 час
  Президентите Буш, Обама и Клинтън ще се ваксинират публично
  Целта им е да възстановят доверието в науката
  преди 2 часа
  преди 3 часа
  3280 нови случая на Covid-19 в страната
  Общият брой лабораторно потвърдени случаи на болестта от началото на пандемията е 155 193