сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1685 прочитания

    5 неща, които научихме на DevReach 2020

    Вижте кои са ключовите тенденции в софтуерната индустрия
    29 октомври 2020, 13:43 a+ a- a

    Тазгодишното издание на международната конференция за разработчици DevReach, организирана от технологичната компания Progress, се проведе виртуално от 19 до 23 октомври и събра над 2000 участници от 36 държави. Лектори на събитието, което традиционно се провежда в София, бяха част от най-влиятелните експерти в областта на технологиите за създаване на приложения, сред които Даниел Рот от Майкрософт, Шер Скарлет от Apple, Нейдър Дабит от AWS, Стивън Флюин от Google и др. Те представиха най-новото около фреймуърците Blazor, React, Xamarin & MAUI и Angular.

    Събрахме топ 5 ключови тенденции, които забелязахме на DevReach 2020:

    Унифицират се технологиите за създаване на приложения
    Фокусът на разработчиците продължава да бъде по-бързото създаване на приложения с ангажиращо потребителско преживяване. Те ще се насочат към технологии, които им позволяват за по-кратко време и с вече съществуващите си умения да постигат повече. Пример за това е новата технология на Microsoft – Blazor, на която беше посветен първият ден от DevReach. Преди появата й програмният език JavaScript доминираше изцяло света на разработката за уеб. С Blazor, официално представен през 2018, разработчиците вече могат да създават уеб приложения в .NET с програмния език C#. Въпреки че JavaScript ще продължава да бъде сред най-популярните езици, вече не е необходимо C# специалистите да могат да работят с него, за да създават уеб приложения.

    Унифициране на технологиите в .NET общността се задава на още един фронт. Очаква се през ноември тази година Microsoft да представи .NET 5, който ще слее съществуващите .NET Framework и .NET Core в една-единствена .NET Platform. Чрез тази нова платформа с отворен код разработчиците ще имат всички инструменти за създаване на приложения с технологиите на Microsoft на едно място.

    Повече хора могат да станат разработчици сега
    Търсенето на софтуерни специалисти в глобален мащаб продължава да расте. Технологии като Blazor, React, Xamarin & MAUI и Angular свалят бариерата за старт на кариера в ИТ индустрията, защото дават възможност с по-малко технически умения да се създават разнообразни приложения. Например с React бързо могат да се разработват уебсайтове чрез готови за използване елементи. Това спестява време и позволява на разработчиците да се фокусират върху по-сложни задачи. Колкото повече технологиите за създаване на приложения се опростяват и унифицират, толкова повече по-добре подготвени специалисти за ИТ индустрията ще има.

    Техническите умения вече не са достатъчни за създаването на софтуер
    Oчакванията и нагласите на крайните потребители са в основата на създаването на софтуер днес. Крайните потребители стават все по-грамотни технически и по-изискващи и в същото време по-нетърпеливи и непрощаващи. Искат лесно достъпни, интуитивни и интерактивни приложения, красиви и с богати на функционалности. За да вникнат в тези изисквания, разработчиците трябва добре да разбират как приложенията, които създават, ще се използват и какво място ще заемат в ежедневието. Създаването на софтуер започва все повече да включва анализ на поведението на потребителя и психология редом до техническата работа.

    Писането на код „на живо“ във виртуална среда събира разработчиците
    Избухването на глобалната пандемия Covid-19 предизвика ИТ общността да се насочи към нови платформи за учене и съвместна работа, неотстъпващи по нищо на живия контакт. DevReach 2020 се проведе в иновативната и набираща популярност нова социална платформа Twitch. Създадена като виртуална среда за предаване на видео игри и спортни турнири на живо, днес Twitch e видео платформа за стрийминг с разнообразно съдържание. Уникалността й се крие в интерактивността и възможността публиката да разговаря/взаимодейства в реално време със стриймъра – функционалност, която изключително допада на разработчиците.

    ИТ индустрията търси разнороден талант
    Иновациите се раждат в дискусиите с разнообразни, често сблъскващи се гледни точки, в подхвърлянето на пръв поглед немислими идеи и в склонността на всеки да бъде отворен към новото и различното. Затова, за да бъдат успешни и да продължават да създават иновации, ИТ екипите трябва да привличат хора с различен опит, начин на мислене и умения. Това ще доведе до повече нови, неизвестни допреди това перспективи и креативни решения при идентифицирането и справянето с предизвикателства и ще допринесе за успеха на целия бизнес.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 6 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 7 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 7 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 9 часа
    преди 12 часа