сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  686 прочитания

  България е готова да започне преговори за членство в ОИСР

  Страната ни участва за първи път в годишната министерска среща на организацията, в качеството си на кандидат за членство
  30 октомври 2020, 08:59 a+ a- a

  „България е готова да започне преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и се надяваме да получим покана възможно най-скоро“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на годишната министерска среща на ОИСР, която се състоя във видеоконферентен формат. 

  За първи път за участие в най-важния годишен форум на организацията бяха поканени и страните кандидатки, сред които и България. 

  „Присъединяваме се към все повече правни инструменти на организацията в ключови области, а от 1 януари 2021 г. България ще стане пълноправен член на Агенцията за ядрена енергия на ОИСР“, подчерта Екатерина Захариева. 

  Тя акцентира върху активното сътрудничество с организацията, което България развива, и неговото нарастващо значение в ситуация на пандемия от Covid-19. Министър Захариева отбеляза, че присъединяването на страната ни към ОИСР ще има значение за цяла Югоизточна Европа.

  Темата на годишната министерска среща на ОИСР бе как ще се възстановява световната икономика от пандемията Covid-19. Във фокуса на дискусиите бяха мерките и инструментите на национално и глобално ниво за справяне с кризата.

  „Пандемията ни показа още по-ясно колко взаимосвързани и взаимозависими са икономиките на всички страни“, заяви министър Захариева и подчерта, че при справянето с настоящата криза не трябва да позволяваме задълбочаването на неравенството. „Жените много често са в челните редици в борбата срещу това заболяване и често са по-засегнати от негативните икономически последици. Трябва да работим още по-мотивирано за насърчаване на повече заетост и кариерно развитие на жените по света“, каза българският вицепремиер. 

  Екатерина Захариева подчерта ключовата роля на международното сътрудничество в преодоляването на предизвикателства, пред които са изправени всички държави, и изтъкна ролята на ОИСР в справянето с последствията от пандемията от коронавируса.

  Членството в ОИСР е сред основните външнополитическите приоритети на България, а получаването на покана за начало на преговори е сред непосредствените цели на правителството.

  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е създадена през 1961 г. с цел стимулиране на политики за устойчиво икономическо развитие, повишаване жизнения стандарт на населението и поддържане на финансова стабилност. С годините ОИСР се е утвърдила като световен форум за обмен на знания, опит и най-добри практики и изработване на международно признати стандарти на управление и политики в различни области от икономическата и социалната сфера. В момента в ОИСР членуват 37 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 47 минути
  преди 1 час
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 1 час
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 3 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19