събота, 05 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  660 прочитания

  ИПИ: По добре е да има общ по-нисък ДДС за цялата икономика

  Диференцираният ДДС води до значително изкривяване на пазара и няма икономически аргументи за намаляване на ставката само за някои стоки и услуги, отбелязват икономистите
  06 ноември 2020, 13:48 a+ a- a

  Исканията за диференциран ДДС за различни сектори зачестиха. Пандемията се оказа добър момент за успешен пазарлък и няколко сектора получиха облагата от 9-процентно ДДС. Става въпрос за ресторанти, книги, бебешки стоки, фитнес услуги, общи туристически услуги. Естествено, след разширяването на изключенията, веднага последваха искания на нови. В края на месец октомври премиерът обеща по-ниско ДДС и за доставката на храна от ресторантите за вкъщи, отбелязват в свой коментар от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

  Според икономистите диференцираният ДДС води до значително изкривяване на пазара и няма икономически аргументи за намаляване на ставката само за някои стоки и услуги.

  "Сега обаче наблюдаваме нещо ново. За първи път намаляването на ДДС е насочено към конкретен сектор и субектите в него, а не към определена услуга и потребителите. Няма да има намаление на приготвените (или неприготвени) храни изобщо, а на доставките за вкъщи от ресторантите. Това предизвика търговските вериги за хранителни стоки да настояват за намаляване на ДДС и за храните от топлите витрини в супермаркетите. Ако досегашната логика на диференциация се спази, би трябвало да се уважи това искане и фокусът да е насочен към потребителите на конкретната стока или услуга, а не към ресторантите. Само че правителството очевидно иска да подпомогне точно ресторантите и използва намаляването на ДДС за някои сектори като антикризисна мярка" подчертават от ИПИ.

  Според икономистите от Института "това ще доведе до още по-сериозни негативи за икономиката – изкривяване на стимулите, неясни ефекти, сложност за администриране, създаване на предпоставки за заобикаляне на закона и данъчни измами и предизвикване на чувството на несправедливост и несигурност на пазара".

  Затова от ИПИ смятат, че "в период, в който икономическият растеж, повишаването на заетостта и привличането на инвестиции са от ключово значение, по-добрият вариант би бил обща по-ниска единна ставка за цялата икономика".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 18 часа
  Димитър Радев: Възможно е изостряне на икономическата криза у нас
  Възможен е ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът
  преди 18 часа
  СЗО: Обстановката в Европа все още е „крехка“
  Covid-19 „не е изчезнал“ и „няма да изчезне“, предупредиха експерти от организацията
  преди 18 часа
  Първи товарен влак от Истанбул замина за Китай
  Той ще пресече два континента, две морета, 5 страни и ще стигне в Китай след 12 дни
  преди 19 часа
  Върна ли Covid-19 българите от чубжина?
  Колко и защо се върнаха, къде отидоха и ще останат ли - отговорите търси ново проучване
  преди 20 часа
  НАП признава тестовете за COVID-19 за разход на работодателите
  Не само PCR тестовете, но и бързи антиегнни тестове ще бъдат признавани за разход