събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1741 прочитания

    Deutsche Bank предлага допълнителен данък за работещите от вкъщи

    Приходите от него ще бъдат насочени към хората, които нямам как да работят дистанционно или са изгубили работата си
    12 ноември 2020, 10:23 a+ a- a

    Работата от вкъщи трябва да се облага с данък, за да се подпомогнат работниците, чиито работни места са застрашени, се казва в нов доклад на Deutsche Bank. Deutsche Bank Research предлага данък в размер на 5% от заплатата на работника, ако работниците решат да работят от вкъщи, когато не са принудени от настоящата пандемия. Данъкът ще се плаща от работодателите, а генерираният доход ще се насочва към хора, които не могат да работят вкъщи, предаде BBC.

    Подобен данък би могъл да набере средства в размер на $48 млрд., ако бъде въведен в САЩ, и би помогнал за възстановяване на баланса, твърди банката. Според документа това е справедливо, тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не допринасят в икономиката като тези, които излизат, за да работят.

    В Обединеното кралство Deutsche Bank изчислява, че данъкът ще генерира £6,9 млрд. годишно. Сумата може да осигури безвъзмездни средства в размер на 2000 паунда годишно на работници с ниски доходи и на застрашени от съкращения.

    „От години се нуждаем от данък върху отдалечени работници“, пише в стратегията на Deutsche Bank Люк Темпълман. „Ковид просто направи тази нужда очевидна... Много е просто, нашата икономическа система не е създадена да се справя с хора, които могат да се откъснат от обществото лице в лице.“

    Deutsche Bank Research прогнозира, че работниците в САЩ вече ще прекарват 4,6 милиарда дни годишно у дома, а не в офиса. Данък от 5% за работа от дома със средна заплата от $55 000 се равнява на около 10 долара на ден в САЩ. За Обединеното кралство данъкът се равнява на около 7 паунда въз основа на заплата от 35 000 паунда.

    „Онези, които могат да работят от дома си, получават преки и косвени финансови облаги и те трябва да бъдат облагани с данъци, за да се улесни процесът на преход за внезапно останалите без работа“, се казва в документа.

    Милиони хора се насочиха към работа от вкъщи, тъй като работодателите затваряха офиси, за да ограничат разпространението на Covid-19. Много големи работодатели заявиха, че ще позволят на някои служители да работят постоянно от дома си или на пълен или на непълен работен ден, след като пандемията приключи.

    В същото време има милиони хора, които не могат да работят от вкъщи, например медицински сестри и работници във фабриките, а данъкът трябва да помогне за поддържането на тези позиции, твърди Deutsche Bank. „Вирусът е облагодетелствал тези, които могат да си вършат работата виртуално, като банкови анализатори, и е застрашил поминъка или здравето на тези, които не могат“, добавя Темпълман. Той също така твърди, че отдалечените работници допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, „докато все още получават нейните предимства“.

    Работейки от вкъщи, хората не плащат за обществен транспорт и не се хранят в ресторанти в близост до работните си места, докато скъпите офиси остават практически празни. „Работата от вкъщи предлага директни финансови икономии за разходи като пътуване, обяд, дрехи и почистване“, каза той. Данъчната ставка от 5% „няма да ги остави в по-лошо положение, отколкото ако са избрали да отидат в офиса“.

    Изчисленията на на Deutsche Bank показват, че една трета от хората искат да продължат да работят два дни в седмицата от дома си, след като пандемията приключи.

    Според финансовата институция данъкът ще се плаща директно от работодателите, които решат да оставят служителите да работят вкъщи. Но това не би се отнасяло за „самонаетите и тези с ниски доходи“. Също така няма да се прилага, когато хората са помолени да останат вкъщи поради извънредни ситуации, свързани с обществено здраве или други медицински причини.

    Данъчните приходи ще бъдат използвани за много конкретна цел - за даване на безвъзмездни средства на милиони работници, които не могат да си вършат работата от вкъщи и които правят по-малко от 30 000 долара годишно.

    Deutsche Bank казва, че нейното изследване има за цел да предизвика дебат около редица важни теми. Авторът на доклада г-н Темпълман казва, че е имал много отзиви по документа. „Много хора не са впечатлени от идеята за друг данък, но някои го възприемат като интересна политика, която правителствата могат да използват, за да преразпределят част от печалбите от пандемията, които са неочаквано натрупани от някои хора, докато други са изгубили.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство