вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    805 прочитания

    Бюджетът на ЕС за 2021 ще смекчава последиците от пандемията

    Повече от 14 милиарда евро са добавени за укрепване на водещите програми на ЕС
    13 ноември 2020, 14:32 a+ a- a

    Бюджетът на ЕС за 2021, който е първият от периода на финансиране 2021-2027, трябва да се съсредоточи върху смекчаването на последиците от пандемията и подпомагането на възстановяването, надграждайки върху Зеления пакт и дигиталната трансформация.

    Европейският парламент определи общото ниво на бюджета на ЕС за 2021 на малко под 182 милиарда евро в бюджетни кредити за поети задължения, което представлява увеличение с 15 милиарда евро в сравнение с предложението на Европейската комисия. Тези допълнителни повече от 14 милиарда евро ще бъдат добавени към 15-те водещи програми на ЕС, като с това ще бъдат стимулирани проекти, които да подкрепят млади хора, изследователи, здравни работници, предприемачи и много други граждани. Други важни допълнения към бюджета за следващата година бяха гласувани в области като изменението на климата, енергетиката, дигиталната и транспортната взаимовръзка, малките и средни предприятия (МСП), туризма, сигурността, миграцията, основните права и дейности във връзка с външната политика.

    Членовете на ЕП също така целят за 2021 да бъде постигнато ниво на разходите за биологично разнообразие от 10% и ниво на разходите за борба с изменението на климата от 30%.

    След гласуването в пленарна зала могат да започнат преговори със Съвета на ЕС с продължителност от 21 дни. Целта на тези преговори е да бъде постигнато споразумение между двете институции, за да може законодателството за бюджета за следващата година влезе в сила навреме. Очаква се бюджетът за 2021 да бъде гласуван от Парламента и подписан от неговия председател през декември.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година