вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1376 прочитания

    Пауъл: Икономиката, каквато я познаваме, е минало

    Пандемията е ускорила съществуващите тенденции за работа от разстояние, автоматизация и др., обясни председателят на американската централна банка
    13 ноември 2020, 15:59 a+ a- a

    Пандемията Covid-19 спря рязко икономиката и макар тя да започна дългия си път към възстановяване, икономиката, която познавахме, вероятно е останала в миналото, заяви в четвъртък (13 ноември) председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от CNN.

    „Възстановяваме се, но с различна икономика“, каза той по време на виртуална панелна дискусия във Форума на Европейската централна банка за политиките на централните банки.

    Пандемията е ускорила съществуващите тенденции в икономиката и обществото, включително нарастващото използване на технологии, работа от разстояние и автоматизация, каза той. Това ще има трайни ефекти върху начина, по който хората живеят и работят.

    Докато технологичният напредък обикновено е положителен за обществата в дългосрочен план, каза Пауъл, в краткосрочен план те създават смущения и докато пазарът се адаптира към новата норма, смущенията не се разпределят равномерно.

    Например вероятно е по-нископлатените работници, както и тези на работни места, изискващи взаимодействия лице в лице, като работници в търговията дребно или в ресторанти, да поемат по-голямата част от тежестта на тази смяна. Тези групи, особено жените и малцинствата, вече са сред най-засегнатите от съкращенията вследствие пандемията, каза Пауъл.

    Икономиката след пандемията също е изложена на риск да бъде по-малко продуктивна: жените са принудени да напуснат работата си поради необходимостта от грижи за децата по време на кризата, а децата не получават образованието, което заслужават, подчерта Пауъл. Най-общо казано, неравенството задържа икономиката, каза председателят на Федералния резерв.

    „Дори след като нивото на безработица спадне и има ваксина, вероятно ще има значителна група работници, които ще се нуждаят от подкрепа, докато намерят своя път в постпандемичната икономика, защото ще бъде фундаментално различно в някои основни отношения“, каза Пауъл.

    Вашингтон похарчи трилиони долари, за да стимулира икономиката след пандемията. Но работниците без работа все още са в трудно положение: някои обезщетения вече са намалели и в края на годината ще изтекат повече. Икономистите се надяват, че следващата администрация ще успее да приеме нов законопроект за стимулиране, за да помогне на работниците и бизнеса, докато възстановяването продължава.

    Пауъл отдавна казва, че икономиката може да се нуждае от повече стимули както от правителството, така и от централната банка, за да премине през кризата. Той отново повтори това в четвъртък. „Моето усещане е, че ще трябва да направим повече и че Конгресът ще трябва да направи повече“, каза той.

    Въпреки че перспективата за ваксина е добра новина, остават много въпроси, включително този за възраждането на вируса по целия свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 1 час
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 4 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 4 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка