четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1048 прочитания

    Китай и 14 други държави подписаха най-голямото търговско споразумение в света

    Държавите от АСЕАН обединяват сили с Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия
    16 ноември 2020, 09:22 a+ a- a

    10 държави от АСЕАН* и още 5 от Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха най-голямото търговско споразумение в света, по показател БВП. Лидерите на Китай и други 14 държави от Азиатско-Тихоокеанския регион подписаха една от най-големите сделки за свободна търговия в историята, обхващаща 2,2 милиарда души и 30% от световната икономическа продукция.

    Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (Comprehensive Economic Partnership – RCEP/РВИП) бе подписано чрез видеовръзка в неделя (15 ноември) след осем години преговори. Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея подписаха сделката с 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), включително Индонезия, Малайзия, Филипините и Тайланд.

    Сделката определя условията за търговия със стоки и услуги, трансгранични инвестиции и поставя нови правила за все по-важни области като електронната търговия и интелектуалната собственост. Ефектът върху търговията с готови стоки между азиатските държави ще бъде особено голям, твърдят анализатори.

    В съвместно изявление лидерите на страните заявиха, че търговската сделка ще представлява решаваща част от плановете им за възстановяване от пандемията, която принуди страните по света да блокират икономиките си.

    В изявлението на лидерите се казва, че сделката „демонстрира нашия силен ангажимент за подпомагане на икономическото възстановяване, приобщаващо развитие, създаване на работни места и укрепване на регионалните вериги за доставки, както и подкрепата ни за отворено, приобщаващо, основано на правила споразумение за търговия и инвестиции“.

    Общият БВП на подписалите страни е бил $26,2 трлн. през 2019 г., или около 30% от глобалния БВП. Сделката ще обхване близо 28% от световната търговия.

    Тя щеше да обхване още 1,4 милиарда души, ако Индия не се бе оттеглила от преговорите миналата година поради опасения, че няма да може да защити местната индустрия, както и селскостопанския си сектор. Въпреки това изявлението от членовете оставя вратата за Индия отворена, като казва, че тя би била „добре дошла“.

    Въпреки че не предлага същото ниво на интеграция каквото има в ЕС или споразумението между САЩ, Мексико и Канада, сделката се разглежда като значителна стъпка към премахване на търговските бариери, както и за разширяване влиянието на Китай.

    Китайският премиер Ли Къцян определи сделката като „победа на многостранността и свободната търговия“, се казва в съобщение на държавната агенция Синхуа.

    Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че сделката ще „отвори нови врати за австралийските фермери, бизнеса и инвеститорите“.

    Търговските и инвестиционни потоци в Азия се разшириха значително през последното десетилетие, тенденция, която се ускори на фона на вражда между САЩ и Китай, при която двете суперсили наложиха наказателни мита на стойност милиарди долари върху износа на другия.

    Споразумението RCEP е достатъчно гъвкаво, за да отговори на различните нужди на страните членки, толкова разнообразни като Австралия, Мианмар, Сингапур и Виетнам, отбелязва The Guardian.

    За разлика от CPTPP - Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, и ЕС, то не установява единни стандарти за труда и околната среда, нито ангажира държавите да отворят услуги и други уязвими области на своята икономика.

    *Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (на английски: Association of Southeast Asian Nations), често наричана и със съкращението АСЕАН (ASEAN), е политическа, икономическа и културна организация на 10 държави от Югоизточна Азия (Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Тайланд,  Бруней, Мианмар, Камбоджа, Лаос и Виетнам).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 5 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 21 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място