четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    778 прочитания

    Японската икономика излезе от рецесията

    БВП през третото тримесечие отчита 5% ръст
    16 ноември 2020, 10:23 a+ a- a

    Японската икономика излезе от рецесия, след като отчете 5% ръст през третото тримесечие на годината, съобщи BBC. Икономиката на страната започна да се свива през 2020, след като карантинните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса засегнаха производството и потреблението.

    Третата по големина икономика в света показва признаци на възстановяване, въпреки че някои анализатори предупредиха, че по-нататъшният растеж вероятно ще бъде скромен. Азиатските икономики водят глобалното икономическо възстановяване, в това, което някои наричат "Zoom boom".

    Терминът се отнася до увеличеното търсене на лаптопи и други устройства, тъй като все повече хора работят от вкъщи и използват онлайн платформи за срещи като Zoom. Азиатските икономики са сред най-големите производители на лаптопи, комуникационно оборудване и друга електроника.

    Нарастването на вътрешното търсене, както и на износа, помогнаха за стимулиране на икономическия растеж в Япония. БВП през третото тримесечие се увеличава с 5%. За сравнение предходното тримесечие икономиката се свива с 8,2%. Този обрат е най-бързият в статистиката на страната. При годишен темп, ако този растеж продължи 12 месеца, това представлява ръст в размер на 21,4%. БВП за второто тримесечие, обхващащо април до юни, е най-лошият показател за Япония, откакто има данни (1980 г.) - по-лош дори от този на световната финансова криза от 2008 г.

    Отскокът е добре дошла новина за японското правителство, което избегна налагане на строги мерки за блокиране, наблюдавани в някои други страни. По-рано тази година Япония представи два пакета стимули на обща стойност $2.2 трлн., включително плащания в брой на домакинствата и заеми за малък бизнес. Премиерът Йошихиде Суга, който пое поста през септември, е възложил на кабинета си да изготви още един пакет за стимулиране на японската икономика, засегната от пандемията. Въпреки този последен тримесечен растеж, японската икономика все още се очаква да се свие с 5,6% за цялата фискална година, която приключва през март 2021 година.

    От МВФ прогнозират глобалната икономика да се свие с 4,4% тази година, а тази на САЩ с 4,3%. Азиатските икономики обаче водят, когато става въпрос за показване на признаци на възстановяване. 

    Китай ще отчете 2% ръст тази година, най-много от всяка голяма икономика. Страната публикува нови икономически данни, които показват, че производството ѝ е нараснало с 6,9% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 7 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 12 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 12 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 13 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам