четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    691 прочитания

    БХРА подкрепя идеята за 9% ДДС за ски лифтовете

    Намалената ставка трябва да бъде в сила за поне 2-3 години, за да позволи на курорти като Банско, Боровец и Пампорово да привлекат повече туристи, смятат от асоциацията
    19 ноември 2020, 08:57 a+ a- a

    Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята за намаляване на ДДС за ски лифтовете на 9%, която бе съобщена от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на туристическото експо Дестинация Варна, което се откри на 18 ноември в морската столица.

    Намаляването на ДДС за ски съоръженията в навечерието на зимния сезон е много добра антикризисна мярка и БХРА подкрепяме идеята, заяви председателят на организацията Героги Щерев. Тя е и навременна, защото ще намали натиска върху дружествата, които ги управляват в момент, в който разходите при малка заетост на базите са огромни.

    "Мярката е подобна на тази, при която през лятото се намалиха таксите за концесионерите и цените на чадърите за туристите, а знаем, че основно гостите у нас избират България заради хубавите ни плажове и ски писти. И че тази идея проработи и доведе до повече туристи. Дано и намаляването на ДДС за ски лифтовете рефлектира върху цените на лифт картите, както бе при плажните съоръжения през лятото", допълни Щерев.

    "Според нас намалената ставка трябва да бъде в сила за период поне от 2-3 години, за да позволи на големите зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово и на по-малките такива да привлекат повече туристи и да даде глътка въздух на инвеститорите в една от най-тежките години за туризма", допълни Щерев.

    Той подчерта, че БХРА е предложила и редица други мерки, които да станат част от Националния план за възстановяване и устойчивост, за чието осъществяване ще ползват 16,7 млрд. евро от следващата многогодишна финансова рамка на ЕС и 12,2 млрд. евро от инструмента „Следващо поколение Европейски съюз“.

    Туризмът е един от основните двигатели на икономиката и според данни на Световния съвет по туризъм през 2019 е допринесъл за 10,3 на сто от БВП на страната. И всяко 4-то ново работно място е било създадено от туризма. Затова и БХРА настоява секторът, от който зависят и редица други индустрии като земеделие, транспорт, промишленост и строителство, да бъде сред приоритетните в Националния план за възстановяване и устойчивост. Идеята е подкрепена и от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, отбелязват от БХРА.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места