вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  441 прочитания

  Великобритания ще забрани бензиновите и дизелови коли до 2030 г.

  Премиерът Джонсън обяви „зелена революция“ за преминаване към нулеви емисии до 2050 г.
  19 ноември 2020, 15:37 a+ a- a

  Великобритания ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили и микробуси от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, като част от това, което премиерът Борис Джонсън смята за „зелена революция“ за намаляване на емисиите до нула до 2050 г.

  Джонсън, който се бори с най-смъртоносната криза от Covid-19 в Европа, търговските преговори за Брекзит и напускането на най-старшия си съветник, иска да подчертае „зелените си амбиции“ като част от това, което се надява да бъде рестарт за правителството му, коментира „Ройтерс“.

  „Сега е моментът да планирате екологично възстановяване с висококвалифицирани работни места, които да доставят на хората удовлетворението да знаят, че помагат да се направи страната по-чиста, по-зелена и по-красива“, пише Джонсън в колона, публикувана във Financial Times.

  Миналата година Великобритания стана първата държава от Г-7, която определи в закон целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., които ще изискват промени на едро в начина, по който британците пътуват, използват енергия и се хранят.

  Като цяло планът ще мобилизира £12млрд. ($16млрд.) държавни пари, както и почти тройно повече средства от частния сектор, и ще създаде и подкрепи 250 000 висококвалифицирани зелени работни места до 2030 г., каза Джонсън.

  Ето и кои са основните точки в „зелената революция“ на Борис Джонсън:

  Вятърни електроцентрали в морето
  Премиерът иска офшорният вятър да може да захранва всеки дом до 2030 г. Това ще наложи електричеството, генерирано от вятърните централи в морето, да се увеличи четирикратно до 40 гигавата през следващите десет години. Според Джонсън това ще създаде 60 000 работни места. Капацитетът на възобновяемата електроенергия в Обединеното кралство е бил 48,5 GW в края на второто тримесечие на 2020 г., което е 5,4% увеличение спрямо предходната година, а 80% от увеличението идва именно от вятърните централи, според правителствени данни. Вятърът в морето е вторият по големина източник на производство на електроенергия от възобновяеми източници след биоенергията.

  Водород - крайъгълният камък на въглеродно неутралния план
  Планът цели 5GW нисковъглероден водород да бъде произведен до 2030 г. и да се развие град, изцяло захранван с водород. До £500 млн. (€559,3 млн.) ще бъдат инвестирани за постигане на целите, от които малко под половината ще влязат в нови съоръжения за производство на водород. Водородът е газ, който съставлява 75% от Вселената и който не отделя въглероден диоксид, когато се използва, но е трудно да се изолира. Европейският съюз превърна водорода в крайъгълния камък на целта си да се превърне в първия въглеродно неутрален регион в света до 2050 г. и планира инвестиции от €430 милиарда през следващите десет години за разширяване на веригата за създаване на стойност на водорода на Стария континент, припомня Euronews.

  Малка по мащаби ядрена енергетика
  Джонсън иска да развие ядрената енергия като чист енергиен източник, като разработи „следващото поколение малки модерни реактори“. Малко над половин милиард лири (€587 млн.) са предназначени за подпомагане развитието на тези „по-малко мащабни атомни централи“. В момента реакторите на Hinckley Point C са единствените в процес на изграждане и проектът е засегнат от закъснения и нарастващи разходи. Сега се очаква да струва до £22,5 млрд. (€25 млрд.) и да заработи преди края на 2025 година. 

  Електрически превозни средства
  Британският лидер иска да ускори прехода към електрически превозни средства. Продажбата на бензинови и дизелови превозни средства трябва да бъде забранена от 2030 г. - 10 години по-рано от първоначално планираното. Хибридните превозни средства ще могат да се продават за още 5 години. Около £1,3 млрд. (€1,45 млрд.) ще бъдат изразходвани за ускоряване на пускането на точки за зареждане на електрически превозни средства. През следващите четири години ще бъдат инвестирани още половин милиард лири за разработване и масово производство на батерии за електрически превозни средства. Още £582 млн. (€651 млн.) ще бъдат разпределени като безвъзмездни средства, за да помогнат на хората да извършат прехода.

  Транспорт - насърчаване на колоезденето и ходенето
  Зелената индустриална революция на Джонсън планира да направи „колоезденето и ходенето пеша по-атрактивни начини за пътуване“ и да инвестира в обществен транспорт с нулеви емисии. Целта му е също така да подпомогне „трудно декарбонизиращия се“ авиационен и морски сектор чрез изследвания за самолети и кораби с нулеви емисии. £20 млн. са предвидени за състезание за разработване на чисти морски технологии. Няма подробности за JetZero.

  Сгради - термопомпи, инсталирани за енергийна ефективност
  Целта тук е да се направят сградите по-енергийно ефективни чрез инвестиция от £1 млрд. (€1,1 млрд.). Планът предвижда инсталирането на 600 000 термопомпи всяка година до 2028 г. ЕС публикува собствената си стратегия за вълна за обновяване миналия месец. Изчислено е, че сградите са отговорни за около 40% от общото потребление на енергия в ЕС и над една трета от свързаните с енергията емисии на парникови газове. Според мозъчния тръст Progressive Policy директните емисии от жилища трябва да бъдат намалени с 24% до 2030 г., за да изпълни Великобритания ангажиментите си от Парижкото споразумение. Изчислено е, че за декарбонизиране на отоплението на домакинствата в северната част на страната ще са необходими £143 млрд. (€160 млрд.).

  Улавяне на въглерод - съхранение на вредни емисии
  Джонсън иска Великобритания да стане „световен лидер в технологиите за улавяне и съхранение“ на вредни емисии. Около £200 млн. ще бъдат насочени към създаване на два клъстера за улавяне на въглерод до средата на 2020-те и още два до 2030 година.

  Природа - засаждане на повече дървета
  Като ангажимент за опазване на околната среда ще бъдат засадени 30 000 хектара дървета всяка година.

  Иновации и финанси - за „авангардни“ технологии
  В тази част се казва, че Великобритания ще разработи „авангардни технологии, необходими за постигането на тези нови енергийни амбиции и ще превърне City of London в глобален център на зелените финанси“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 минути
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 30 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 2 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР