вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  375 прочитания

  ЕК: Черно море дава добра възможност за вятърна енергия

  Брюксел представи стратегия за възобновяема енергия от инсталации в морето
  19 ноември 2020, 15:34 a+ a- a

  Европейската комисия представи днес Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации. В Стратегията се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 и на 300 GW до 2050. Целта на Комисията е до 2050 тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергия и други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации.

  Този амбициозен ръст ще почива на огромния потенциал на всички европейски морски басейни и на световната лидерска позиция на фирмите от ЕС, работещи в сектора. Благодарение на него ще се създадат нови възможности за промишлеността, „зелени“ работни места в целия континент и ще се укрепи лидерската позиция на ЕС в сферата на технологиите за енергия от инсталации в морето. Ще се гарантира и опазването на околната среда, биологичното разнообразие и рибарството.

  Възобновяемата енергия от инсталации в морето е бързо разрастващ се световен пазар, по-специално в Азия и САЩ, и разкрива възможности за промишлеността на ЕС в цял свят. С помощта на дипломацията по линия на Зеления пакт, търговската политика и енергийния диалог с партньорските държави Комисията ще подкрепя навлизането на тези технологии в световен мащаб. 

  Разположените в морето вятърни инсталации произвеждат чиста електроенергия, която се конкурира със и понякога е по-евтина от съществуващите технологии на базата на изкопаеми горива. Европейската промишленост с бързи темпове разработва редица други технологии за използване на силата на морето за производството на зелена електроенергия. Като се започне от плаващите вятърни инсталации и се стигне до технологиите за океанска енергия, като използващите вълните, приливите и отливите, и плаващите фотоволтаични инсталации и използването на водорасли за производство на биогорива — начело са европейски компании и лаборатории.

  В Стратегията за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации се определя възможно най-високо ниво на амбиция по отношение на вятърните турбини за инсталации в морето (прикрепени към дъното или плаващи), при които пазарната дейност вече е много добре разработена. В тези сектори Европа вече е натрупала уникален технологичен, научен и промишлен опит, а във веригата на доставки съществува голям капацитет и по отношение на производството, и по отношение на монтажа.

  В стратегията се открояват възможностите във всички морски басейни на ЕС — Северно, Балтийско, Черно, Средиземно море и Атлантическия океан, и за някои крайбрежни и островни общности, но ползите от тези технологии не се ограничават до крайбрежните региони. В стратегията се посочват множество региони от вътрешността, в които производството и научната работа вече подкрепят развитието на енергията от инсталации в морето.

  Северно море предлага голям природен потенциал по отношение на вятърните инсталации в морето, тъй като водите му са плитки, како в определени локации има и потенциал за приливна енергия и енергия от вълните.
  Балтийско море предлага голям потенциал за вятърни инсталации, както и ограничен до определени локации потенциал за енергия от морските вълни.
  Държавите от ЕС с излаз на Атлантическия океан имат голям потенциал за вятърни инсталации в морето (и прикрепени към дъното, и плаващи) и добър природен потенциал за енергия от вълните и приливите и отливите.
  Средиземно море предлага голям потенциал по отношение на вятърните инсталации в морето (предимно плаващи), а в определени локации и потенциал за приливна енергия и енергия от вълните.
  Черно море предлага добър природен потенциал за вятърни инсталации (прикрепени към дъното и плаващи), както и ограничен до определени локации потенциал за енергия от морските вълни.
  Островите в ЕС имат голям потенциал по отношение на морската енергия и могат да играят важна роля в развитието на енергията от разположени в морето инсталации в ЕС. Те са привлекателна възможност за изпитване и демонстрация на иновативни технологии за производство на електроенергия от инсталации в морето.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 2 часа
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 3 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 3 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР