сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  352 прочитания

  Спад на наемите на офиси във Варна, без промяна в Пловдив и Бургас

  IT и аутсорсинг секторът е основен двигател на офисния пазар в регионалните градове в България, сочат данни на Colliers
  20 ноември 2020, 10:42 a+ a- a

  Спад на наемите на офиси във Варна и стабилни цени в Пловдив и Бургас през третото тримесечие на 2020 в сравнение с предходните години отчита консултанската компания Colliers в анализ за възможностите за оптимизация на разходите на компаниите при релокация в регионален град.

   В проучването са включени сгради над 1,000 кв.м., построени след 2005. Това, което се вижда от доклада, е че към края на третото тримесечие на годината, предлагането на офиси клас А и Б в Пловдив е 254,600 кв.м., сходно е и в морската столица Варна – 254,000 кв.м., докато в Бургас е значително по-малко - 62,000 кв.м.

  Най-голям обем сгради в строеж се наблюдава в Пловдив (76,100 кв.м.), следван от Варна (21,800 кв.м.) и Бургас (19,500 кв.м.). Процентът на свободните площи в Пловдив и Варна е съответно 16% и 13%, най-малък е в Бургас (6%).

  Търсенето в регионалните градове през 2020 е движено от различни сектори, като най-голям обем и в трите града заема ИТ и аутсорсинг секторът – отговорен за повече от половината от всички транзакции на пазара. Анализът показва, че към края на третото тримесечие на 2020 най-активните сектори, търсещи офис площи в Пловдив са били ИТ и аутсорсинг сектора (64%), следван от професионални услуги (17%), банки и финансови услуги (10%) и производство (9%). Във Варна това са ИТ и аутсорсинг секторът (52%), транспорт и спедиция (27%) и банки и финансови услуги (21%). ИТ и аутсорсинг компаниите имат принос за 77% от всички сделки в Бургас, активни в града са и представителите на енергийния и индустриален сектор.

  Офертните наемни нива за клас А офиси в трите града се движат от 7.5 до 9 евро на квадратен метър на месец. Най-високи са в Пловдив - от 9 евро на кв.м. на месец, докато във Варна и Бургас са от 7.5 евро на кв.м. на месец.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 41 минути
  преди 59 минути
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия
  преди 1 час
  Paynetics разширява присъствието си в Европа
  Това става в рамките на програмата Mastercard Accelerate
  преди 2 часа
  Великобритания одобри ваксината на Pfizer
  Ваксинацията ще започне в началото на следващата седмица
  преди 3 часа
  ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването
  Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
  преди 4 часа
  Приет е Националният план за готовност при пандемия
  До края на седмицата ще бъдат осигурени фризери и хладилници за обезпечаване на първата доставка на ваксина срещу Covid-19