четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1103 прочитания

    Байдън избра Джанет Йелън за финансов министър

    Тя бе първата жена, оглавяваща Американската централна банка, а сега ще бъде първата жена финансов министър на САЩ
    24 ноември 2020, 12:02 a+ a- a

    Джанет Йелън, първата жена, председателстваща Федералния резерв на САЩ, е готова да постигне още една първа позиция, ставайки първата жена секретар на държавната хазна в страната. Очаква се 74-годишната Йелън, икономист по образование, да бъде избрана за следващия министър на финансите в кабинета на избрания за президент Джо Байдън, съобщава The Guardian.

    Йелън ще поеме работата по време на едно от най-изпитателните икономически времена в съвременната история. Американската безработица постигна следвоенни рекорди през април, в първата вълна от пандемията на коронавируса, и докато ситуацията с работните места се подобри, възстановяването се забави през последните месеци, тъй като заболелите се увеличават.

    Милиони остават без работа, а жените и цветнокожите са засегнати непропорционално силно от спада. Конгресът се бори да постигне споразумение за нов кръг икономически разходи, националният дълг на САЩ е на рекордни нива, а отношенията с основните търговски партньори на САЩ са разкъсани след търговските войни на администрацията на Тръмп.

    Доналд Тръмп отказа да назначи отново Йелън за председателя на Фед след избирането му през 2016 г., което я направи първият шеф на централната банка, който не е изпълнявал два поредни мандата от администрацията на Картър насам. По време на кампанията си Тръмп заяви, че Йелън трябва да се „срамува“ от политическите си действия и я обвини, че поддържа ниски лихвени проценти, за да укрепи наследството на президента Барак Обама.

    Предпазливата и внимателно говореща Йелън е направила малко коментари за Тръмп, въпреки че на въпроса миналата година дали според нея Тръмп „е схванал“ макроикономическата политика, тя каза: „Не, не мисля“. Наскоро Йелън се застъпи за повече федерални разходи от Конгреса за справяне с икономическата разруха, причинена от вируса. „Там има огромно количество страдание. Икономиката се нуждае от разходи”, каза Йелън в интервю през септември.

    Тя е почетен професор в Калифорнийския университет в Бъркли, бивш асистент в Харвард и преподавател в Лондонското училище по икономика, експерт по пазарите на труда, който подчерта икономическото въздействие на неравномерния растеж на пазара на труда.

    Омъжена е за нобеловия икономист и често съавтор Джордж Акерлоф.

    От прогресивното крило на демократите се надяваха, че сенатор Елизабет Уорън, убеден критик на Уолстрийт, ще получи поста. Но с контрола върху Сената, който все още не е ясен, Йелън е по-безопасен избор. След като новината излезе, Уорън нарече Йелън „изключителен избор“.

    Миналата седмица Байдън заяви, че неговият кандидат за финансов министър ще бъде приет както от прогресивните, така и от умерените крила на Демократическата партия. В миналото Йелън е привличала и двупартийна подкрепа, като е получила 11 гласа на републиканците за своето избиране като председател на Фед през 2014 г., включително подкрепата на трима настоящи републикански сенатори.

    Тя е и сред икономистите с най-много контакти по света, ръководейки Фед от 2014 до 2018 г. след дълга кариера в изготвянето на икономически политики.

    Ако бъде назначена, Йелън ще бъде не само първата жена председател на Фед и секретар на хазната, но и първият човек, който е ръководил двете организации и Съвета на икономическите съветници на Белия дом.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 3 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк