събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    738 прочитания

    България отбелязва слаб ръст в защитата на правото на собственост

    Страната ни се нарежда на 55-то място сред 129 държави в Международен индекс „Право на собственост”
    24 ноември 2020, 11:48 a+ a- a

    България се нарежда на 55-то място в международния индекс "Право на собственост", разработван от Алианс "Право на собственост", съобщават от Института за пазарна икономика. България има 5,72 т. (от 10 т.) и се нарежда между Румъния и Индия.

    Индексът оценява защитата на интелектуалната собственост по света, а в изданието за 2020  са изследвани 129 държави. Индексът се издава за 14-та поредна година и вече се е утвърдил като подходящ инструмент за проследяване на ефективността на защитата на правото на собственост и връзката ѝ с просперитета на обществата в световен, регионален план, както и в конкретната държава.

    Резултатите са формирани въз основа на представянето на държавите в три различни области: 1) правна и политическа среда; 2) право на физическа собственост и 3) право на интелектуална собственост.

    Средният резултат в света e 5,73 т. от максималните 10 точки

    Спрямо миналата година резултатът на страната нараства с 0,15 т. и шест места в класацията. Слабият ръст, предвид ниската база, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в страната. На практика за 12 години на изследване, от 2009, в България няма особено подобрение, отбелязват от ИПИ. 

    Най-ниски продължават да са резултатите в областта на правната и политическа среда (4,9 т.), доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. Нещо повече, точно в тази категория резултатът на страната се увеличава най-малко (с 0,1 т.).

    В областта на правото на физическа собственост (6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми.

    Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широкоразпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017.

    Индексът „Право на собственост” още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-ниски доходи и стандарт на живот, по-високо неравенство, по-малко инвестиции, повече корупция, коментират от ИПИ. 

    На първо място в класацията е Финландия (8,65), следвана от Швейцария (8,53) и Сингапур (8,481). Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания.

    На дъното на класацията са Хаити (2,65), Йемен (2,71) и Венецуела (2,84).

    Докладът измерва и как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. При съпоставката на резултатите от индекса и икономическото представяне на различните държави се забелязват сериозни разлики. Държавите са разделени на пет групи (квинтили) по реда на резултата си. Първенците в класацията (първите 20% от включените държави) се радват на 16 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави).

    В допълнение, анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите, по-висок стандарт на живот, повече иновации и по-голяма равнопоставеност между половете.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 14 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 14 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 15 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 17 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години