петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    958 прочитания

    Окончателно: Медиците получават повече пари заради Covid-19

    Народното събрание прие на второ четене бюджета Националната здравноосигурителна каса за 2021
    24 ноември 2020, 16:39 a+ a- a

    Народното събрание прие на второ четене бюджета Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021. Размерът на задължителната здравноосигурителна вноска остава 8%.

    За срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест по Закона за здравето чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК се осигуряват средства на изпълнителите на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови месечни възнаграждения на медицинския персонал както следва: на лекари - в размер на 600 лв.; на специалисти от професионално направление "здравни грижи" - 360 лв.; на санитари - 120 лв. Допълнителни трудови възнаграждения не се изплащат на лекари, чиято брутна работна заплата надвишава 5000 лв. месечно, предвижда бюджетът на НЗОК.

    Министерският съвет може да одобрява допълнителни трансфери по бюджета на НЗОК за 2021 по реда на Закона за държавния бюджет за разходи за дейности, свързани с COVID-19, реши Народното събрание.

    При обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести по Закона за здравето или при извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването ще може със заповед да разпореди на регионалните здравни инспекции въвеждането на временни мерки и дейности за организация и преструктуриране на лечебните заведения на територията на съответната област за определен период от време.

    Заложените текущи разходи на НЗОК са 5 186 300,5 хил.лв., за персонал 56 051,1 хил.лв; издръжка на административните дейности 20 640,0 хил.лв.

    За здравноосигурителни плащания за дентална помощ - 197 386,0 хил.лв.; за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност 100 901,0 хил.лв; за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната, за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, включени в пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, и прилагани в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги - 1 332 000,0 хил.лв.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 15 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 22 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава