петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    701 прочитания

    Държавата ще осигури близо 400 млн. лв. за бизнесите с ограничена дейност

    Това ще е компенсация за периода на по-строги мерки, заяви премиерът Борисов
    25 ноември 2020, 11:06 a+ a- a

    Като компенсация за периода на по-строги мерки държавата ще осигури близо 400 милиона лева за бизнесите, които ще бъдат с ограничена дейност. Това заяви по време на заседанието на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

    По време на извънредния брифинг министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обясни, че мерките за подпомагане на хората и бизнеса, които бяха в сила до момента ще продължат да действат, включително мерките 60/40 и 80/20. В допълнение към тях са обновени правилата за семейства с деца до 14-годишна възраст, които трябва да останат у дома, като така обхвата на мярката става по-голям. Има и допълнителна схема за детегледачки, която цели да подпомогне родителите. Заради Коледната ваканция училищата и детските градини вероятно ще отворят врати чак след Нова година, уточни още министър Сачева. 

    Подготвена е и нова мярка, която ще изплаща по 24 лв. на ден на заетите на 8-часов работен ден, ако се налага във връзка с мерките да останат по домовете си. Средствата ще бъдат изплащани директно на работниците и служителите по техните банкови сметки, уточни още министър Сачева.

    Към момента по-строгите мерки ще са в сила само 3 седмици, а сектор „Търговия“ остава изцяло отворен, с изключение на моловете, подчерта министърът на икономиката Лъчезар Борисов. 

    В близките часове ще бъдат съгласувани мерки за ликвидна подкрепа с бизнеса. За тях са осигурени 156 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“.

    Освен това е пристигнала нотификацията от Европейската комисия, която позволява корекция в програмата за кредитиране на ББР. След анексиране на промените с баките партньори малките и средни предприятия ще могат да получават кредити до 1 млн. лв., а големите компании до 2 млн. лв. при още по-облекчени условия, подчерта Борисов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години