четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    853 прочитания

    Пандемията ще струва $157 млрд. на авиоиндустрията

    IATA oчаква обемът пътници да се възстанови на предкризисни нива най-рано през 2024 година
    25 ноември 2020, 13:54 a+ a- a

    Още големи загуби се очертават за авиоиндустрията, тъй като превозвачите се готвят кризата Covid-19 да продължи до 2021 година. Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) прогнозира, че секторът ще загуби $157 млрд. тази и следващата година заради пандемията. Това е много по-лошо от предишните оценки.

    „Тази криза е опустошителна и безмилостна“, заяви в изявление генералният директор на IATA Александър де Жуниак.

    Де Жуниак каза, че Covid-19 направи 2020 г. най-лошата финансова година в историята „без изключения“. Индустрията очаква нетните загуби да възлязат на $118,5 млрд., по-лоши от прогнозите от $84,3 млрд. през юни. Сега IATA смята, че авиокомпаниите ще загубят $38,7 млрд. през 2021 г., което е повече от предходната прогноза за $15,8 млрд.

    „Трябва да осигурим безопасно отваряне на границите без карантина, за да могат хората да летят отново“, каза де Жуниак. „С авиокомпаниите, които се очаква да губят пари поне до четвъртото тримесечие на 2021 г., няма време за губене.“

    Пандемията от коронавирус постави авиацията на колене, струвайки на авиокомпаниите загуби от продажби на стойност $510 млрд. Авиокомпаниите вече са съкратили десетки хиляди работни места, а много повече позиции разчитат на сектора в риск. IATA очаква броят на пътниците да спадне с 60% през тази година до 1,8 милиарда, приблизително същия брой, който индустрията е имала през 2003 г.

    Правителствата са предоставили $173 млрд. финансова подкрепа на авиокомпаниите, без които фалитите биха настъпили в огромен брой, според де Жуниак. Дори с безпрецедентна подкрепа от правителствата и акционерите, някои авиокомпании трябваше да търсят отсрочка от кредиторите или да намерят нови купувачи, за да оцелеят.

    Миналата седмица Norwegian Air подаде молба за защита срещу несъстоятелност, като преди това предупреди, че ще се нуждае от допълнителни парични средства, за да продължи да работи през първото тримесечие на 2021 година.

    Обещанието за безопасни и ефективни ваксини подхранва известен оптимизъм, от който пътуванията могат да се възползват следващата година. Но ваксинирането на милиони хора в международен мащаб ще отнеме време. „Първата половина на следващата година все още изглежда изключително предизвикателна“, обясниха от IATA.

    Превозът на товари е единственото светло място в индустрията, като се очаква приходите от товари да се увеличат с 15% спрямо 2019 г. до $117,7 млрд., според IATA. Около 50% от всички въздушни товари се преместват в пътническите самолети. Рязкото намаляване на броя на полетите доведе до скок в цените на товарните полети.

    Макар че товарите няма да заменят стремителния спад в приходите от пътници, това е помогнало на авиокомпаниите да „поддържат своите основни международни мрежи“, каза Жуниак.

    Очаква се броят на пътниците да нарасне до 2,8 милиарда през 2021 г., но няма да се върне към 4,5 милиарда, достигнати миналата година, най-рано до 2024 г., като се очаква вътрешните пазари да се възстановят по-бързо от международните услуги, казват от IATA.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 48 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк