петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1579 прочитания

    ЕК емитира трета емисия облигации за 8,5 млрд. евро по инструмента SURE

    Набраните средства ще бъдат прехвърлени на държавите членки под формата на заеми, за да се защитят работните места
    25 ноември 2020, 15:09 a+ a- a

    Европейската комисия емитира социални облигации на ЕС на стойност 8,5 милиарда евро по инструмента SURE, за да бъде подпомогната защитата на работните места и хората да запазят работата си. Това е третата емисия облигации тази година по програмата. Тя се състоеше от един транш с падеж през ноември 2035.

    Интересът на инвеститорите към този инструмент с висок рейтинг бе много голям и бяха записани облигации в обем 13 пъти над предложения. Това се изрази в благоприятни ценови условия, което означава, че държавите членки ще получат повече средства под формата на заеми, отколкото ще трябва да погасяват.

    Kомисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета и администрацията, заяви: "За трети път Комисията взе заеми от пазарите в рамките на инструмента SURE и за трети път получихме силен вот на доверие и подкрепа от страна на инвеститорите".

    Социалните облигации с 15-годишен падеж бяха изключително добре приети от капиталовите пазари, като привлякоха най-голямото досега записване за емисия в един транш и се превърнаха в най-голямата по размер операция с 15-годишен падеж от наднационален емитент към днешна дата. Успехът на операцията е свидетелство за широката подкрепа на международната инвеститорска общност за програмата SURE на ЕС. Цената на облигацията е с отрицателна доходност от -0,102%. Това означава, че за всеки 102 евро, които държавите членки получават, те погасяват 100 евро. По този начин това отрицателно лихвено предимство се прехвърля пряко на държавите членки, които получават заемите под формата на кредитиране „бек-ту-бек“.

    Банките, които помогнаха на Европейската комисия по тази трансакция („съвместни букрънъри“), бяха Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, LBBW и Société Générale.

    След изплащането на постъпленията от тази облигация държавите членки на ЕС, ще са получили общо 40 милиарда евро от три трансакции в периода от края на октомври до края на ноември.

    През 2021 Комисията ще осъществи допълнителни емисии в рамките на програмата SURE на ЕС до максималния наличен таван от 100 милиарда евро.

    През 2021 се очаква Комисията да започне също да взема заеми по NextGenerationEU — временния инструмент за възстановяване с бюджет от 750 милиарда евро, за да спомогне за изграждането на по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа.

    До момента Комисията е предложила да бъде предоставена финансова подкрепа от 90,3 милиарда евро на 18 държави членки. Досега Комисията е изплатила общо 31 милиарда евро на 10 държави — членки на ЕС след две емисии в рамките на инструмента SURE на ЕС: Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словения и Испания.

    На 20 октомври Европейската комисия емитира за пръв път своите социални облигации в рамките на инструмента SURE на ЕС. 

    На 10 ноември Европейската комисия за втори път емитира социални облигации в рамките на инструмента SURE на ЕС на обща стойност 14 милиарда евро.

    Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 60 минути
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 час
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години