петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    887 прочитания

    ОИСР: За възстановяване са необходими продължителна фискална подкрепа и действия в сферата на здравеопазването

    Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика
    02 декември 2020, 11:36 a+ a- a

    Перспективата няколко ваксини срещу Covid-19 да станат широко достъпни през следващата година породи надежди за по-бързо възстановяване, но политиците ще трябва да запазят както общественото здраве, така и фискалната подкрепа, като същевременно действат решително, за да се ускори инерцията. Това е записано в най-новата икономическа прогноза на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

    ОИСР предупреди в своята икономическа прогноза през юни, че втора вълна от инфекции в края на годината може да отмени първоначалния отскок на икономиката. Сега Европа и Северна Америка понасят тежестта на възраждането на вируса, задържайки възстановяването. Глобалният БВП през четвъртото тримесечие на 2020 г. се очаква да бъде с 3% под същото тримесечие на миналата година, докато за еврозоната и САЩ спадът се очаква да бъде съответно 7,3% и 3,2%.

    Дейностите ще продължат да бъдат ограничавани със социално дистанциране и частично затворени граници, като тези мерки най-вероятно ще останат в сила през първата половина на 2021 г., се казва в Икономическата прогноза. Очаква се световната икономика да набира скорост плавно, докато ваксините се въвеждат в страните от ОИСР през 2021 г. След рязък спад с 4,2% тази година, се очаква световният БВП да нарасне с 4,2% през 2021 г., като се очаква Китай да допринесе за над една трета от този растеж.

    Възстановяването ще бъде неравномерно между страните и секторите и може да доведе до трайни промени в световната икономика. Страните с ефективни програми за тестване, проследяване и изолиране и където ефективните ваксинации могат да бъдат разпределени бързо, трябва да се представят сравнително добре, но високата степен на несигурност продължава.

    Прогнозата предоставя положителни и отрицателните рискове по отношение на основните сценарии за развитие. Освобождаването на задържаното търсене и натрупаните спестявания може да засили възстановяването, ако ваксините станат достъпни по-бързо и по-широко, като ускори глобалния растеж до около 5% през 2021 г. Но доверието може да бъде ударено, ако възникнат проблеми с разпределението или неочаквани вторични ефекти на ваксини и ако уроците от първите две вълни на пандемията не са научени. При този сценарий глобалният растеж през 2021 г. ще бъде намален с 2, 75%.

    Генералният секретар на ОИСР Ангел Гурия каза: „Има надежда, но тази надежда трябва да се превърне в реалност. Пандемията е глобален проблем. Сега повече от всякога е необходимо международно сътрудничество. По-доброто изграждане изисква лидерство и действия за надграждане на обещанията за ваксини и за подновяване на многостранни преговори за търговия, климат и цифрови стандарти, за да се проправи път за по-устойчив растеж и общество, където възможностите са достъпни за всички.“

    Лорънс Буун, главен икономист на ОИСР, каза: „С перспективата за ваксини и по-добро управление на вируса, картината за глобалната икономика изглежда по-ярка, но ситуацията остава несигурна, особено за нискоквалифицираните и затруднените малки предприятия. Правителствата поддържат подкрепата, която са оказали за защита на хората и фирмите. С рекордно ниските лихвени проценти, които се очаква да продължат да поддържат текущите си нива, правителствата могат и трябва да поддържат подкрепата, за да предотвратят дългосрочните ефекти от тази криза. Икономическите последици ще бъдат с нас през следващите години. Правителствата трябва решително да се справят с въздействието върху най-уязвимите, особено децата и младите.“

    Прогнозите показват как кризата е влошила неравенството, като най-силно е засегнала най-уязвимите в обществото. Има риск високите нива на безработица, особено сред нискоквалифицираните и младите да продължат с години. Много деца, особено тези на хора в неравностойно положение, са изостанали силно в образованието си по време на блокировките, което допълнително ограничава възможностите им в бъдеще.

    За милиони малки и средни предприятия, основните двигатели на създаването на работни места, нарастващите дългове и продължаващата несигурност излагат оцеляването им на опасност. Прогнозата казва, че намаляването на печалбите на фирмите ще засегне способността им да обслужват дългове в бъдеще и ще подкопае способността им да инвестират. Очаква се младите и малките, както и по-малко продуктивните компании да бъдат силно засегнати, в допълнение към тези в секторите за настаняване и хранене, транспорт и изкуства и развлечения, които са силно засегнати от мерките за блокиране.

    Икономическите щети биха били още по-лоши без масивната държавна финансова подкрепа, която вече е на разположение, за да помогне на хората и компаниите да преодолеят шока. При много ниски лихвени проценти, които се очаква да продължат известно време, извънредните разходи могат и трябва да продължат, докато възстановяването набере скорост, казва ОИСР. Политиките трябва да станат по-добре насочени там, където е най-необходимо, и да засилят възстановяването.

    Балансът на разходите трябва постепенно да се насочи към повече инвестиции в здравеопазването, образованието и инфраструктурата, насърчавайки преминаването към по-екологична и дигитализирана икономика.

    Икономическата прогноза призовава за решителни действия от страна на политиците в редица области:
    •Укрепване на общественото здравеопазване чрез инвестиране в здравни работници, стратегии за превенция и капацитет. Внедряване на ефективни програми за тестване, проследяване и изолиране. Планиране на кампании за ваксиниране сега. Координиране в международен план, за осигуряване на достъпни ваксини и лечения, където е необходимо.
    •Подпомагане на уязвимите чрез разширяване на мрежите за социална сигурност и подобряване на обучението за младежи и нискоквалифицирани. Работа в насока децата в неравностойно положение да са оборудвани за дигиталната ера, за да имат равни възможности.
    •Подкрепа за бизнеса чрез предоставяне на безвъзмездни средства и собствен капитал, вместо заеми, добавящи към съществуващия дълг. Подпомагане на компаниите да инвестират в бъдещето си, като например улеснено приемане на цифрови технологии.

    В своята икономическа прогноза ОИСР предупреждава, че корпоративният дълг достига нива, наблюдавани за последно по време на световната финансова криза преди десетилетие, повишавайки риска от несъстоятелност, но също така намалявайки способността на фирмите да инвестират, което би отслабило по-широкото икономическо възстановяване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 9 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 10 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 17 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 17 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава