неделя, 17 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  828 прочитания

  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021

  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  02 декември 2020, 17:32 a+ a- a

  Повторното ускорено разпространение на пандемията отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване на отлагането на плащания по задължения на клиенти на банките, изпитващи затруднения в резултат от Covid-19. Българската народна банка заедно с останалите национални надзорни органи участваше във възобновените в Европейския банков орган (ЕБО) дискусии по тази тема, където се анализират ефектите от подобни мерки върху икономиката и съответно върху балансите на кредитните институции, отбелязват от БНБ.

  Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите. Поради това Българската народна банка планира да продължи и през 2021 да прилага всички мерки, приети през месец март 2020, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година. На база на последните дискусии ЕБО взе решение да реактивира Насоките  относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити с нов краен срок на прилагане на мораториума 31 март 2021., заместващ предходния краен срок 30 септември 2020, посочват от БНБ.

  Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.

  Управителният съвет на Българската народна банка на свое заседание от 2 декември 2020 реши, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19. На база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19, посочва в прессъобщение БНБ.

  Междувременно от Министерство на туризма посочиха, че на база на това решение "фирмите в туристическия бранш и бизнесът в България вече могат да разсрочват кредитите си до 31 март 2021, заместващ предходния краен срок 30 септември 2020".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Англия и Шотландия ще изискват тест за коронавирус от 18 януари
  За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на 5-ия ден от самоизолацията
  преди 1 ден
  „Биодит“ излиза на борсата
  Това ше е първото IPO на Пазара за растеж на Българската фондова борса - BEAM
  преди 1 ден
  Колко ефективна е единична доза от всяка от наличните ваксини срещу Covid-19?
  Какво знаем до момента според публикуваните данни?
  преди 1 ден
  БХРА: Една трета от ресторантьорския бизнес фалира
  Според асоциацията мораториумът върху кредитите трябва да трае минимум 2 години
  преди 1 ден
  Николова: 6 400 чартъра се очакват това лято на Летище Бургас
  Зимните ни курорти са пълни на 40%, а спа дестинациите са резервирани на 100%, заяви министърът на туризма