петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1536 прочитания

    БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021

    Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
    02 декември 2020, 17:32 a+ a- a

    Повторното ускорено разпространение на пандемията отново постави на дневен ред необходимостта от разглеждане на възможността за удължаване на отлагането на плащания по задължения на клиенти на банките, изпитващи затруднения в резултат от Covid-19. Българската народна банка заедно с останалите национални надзорни органи участваше във възобновените в Европейския банков орган (ЕБО) дискусии по тази тема, където се анализират ефектите от подобни мерки върху икономиката и съответно върху балансите на кредитните институции, отбелязват от БНБ.

    Независимо от различните ефекти върху националните банкови системи възможността за общ подход към проблема е единствено възможният начин за спазване на пруденциалната и регулаторна рамка при третирането на експозиции, попаднали под мораториум след съответната преценка от страна на банките. Също така банките следва да осигурят необходимите им ресурси за посрещане на бъдещо влошаване в качеството на кредитите. Поради това Българската народна банка планира да продължи и през 2021 да прилага всички мерки, приети през месец март 2020, като мярката за неразпределение на дивиденти ще покрие и печалбите от текущата година. На база на последните дискусии ЕБО взе решение да реактивира Насоките  относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити с нов краен срок на прилагане на мораториума 31 март 2021., заместващ предходния краен срок 30 септември 2020, посочват от БНБ.

    Максимално допустимият срок на отсрочванията е девет месеца, като този срок включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция.

    Управителният съвет на Българската народна банка на свое заседание от 2 декември 2020 реши, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от COVID-19. На база на гласуваните в ЕБО насоки и съобразно определените в тях условия БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19, посочва в прессъобщение БНБ.

    Междувременно от Министерство на туризма посочиха, че на база на това решение "фирмите в туристическия бранш и бизнесът в България вече могат да разсрочват кредитите си до 31 март 2021, заместващ предходния краен срок 30 септември 2020".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове