четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1037 прочитания

  Димитър Радев: Възможно е изостряне на икономическата криза у нас

  Възможен е ръст на необслужваните кредити, предупреждава гуверньорът
  04 декември 2020, 16:37 a+ a- a

  Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев предупреди за възможно влошаване на икономическата криза. Той отправя това предупреждение в публикация в бюлетина на Асоциацията на търговските банки.

  "Отчитаме възможния сценарий на изостряне на икономическата криза и свързано с това съществено влошаване на кредитните портфейли", посочва гуверньорът на БНБ. "При този сценарий, на банките може да се наложи да оперират временно под комбинираното изискване за капиталови буфери, като трябва да имат готовност да изготвят и изпълняват планове за тяхното възстановяване".

  Според Радев "перспективата за продължаващи негативни развития в икономиката е основание да очакваме материализиране на кредитен риск и влошаване на качеството на активи в балансите на банките. Очертава се висока вероятност за обръщане на наблюдаваната през последните няколко години тенденция на спад в размера и дела на необслужваните експозиции. Изтичането на крайния срок на мораториума за отсрочване на задължения по банкови кредити също може да бъде последвано от повишаване на необслужваните експозиции".

  Гуверньорът коментира и темата с удължаването на кредитната ваканция. "През септември т.г. в ЕБО бе взето решение за преустановяване на мораториумите върху плащанията по банкови кредити, но повторното разпространение на пандемията и новите ограничителни мерки дадоха основание за актуален анализ и удължаване на сроковете на мораториумите при въвеждане на ограничителни условия. Българската народна банка заедно с останалите национални надзорни органи участваше активно в дискусиите в ЕБО по тази тема. Имаме готовност бързо да приложим необходимите решения в България, при съблюдаване на утвърдените от ЕБО условия - удължаване до 31 март 2021 на срока за подаване на заявления за отсрочване на задължения и одобряването им от банките, при максимално допустимо 9-месечно отсрочване, включващо и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция".

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 28 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 33 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 1 час
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 2 часа
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 2 часа
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве