петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3458 прочитания

    Аутсорсингът е добавил 3000 нови работни места у нас тази година

    Все повече компании имат желание да отварят офиси в други локации извън София. Велико Търново и Бургас привличат все повече нови компании, заяви Илия Кръстев, председател на AIBEST
    10 декември 2020, 14:42 a+ a- a

    "Имахме едно доста силно пръво тримесечие, забавяне през второто и още по-голямо забавяне до средата на третото. Към август 2020 индустрията е добавила още 3000 работни места и броят на работещите в сектора достигна 81 000 души". Това заяви Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) по време на уебинар за представяне на данните от годишния доклад за развитието на индустрията на изнесените услуги у нас.

    По думите му според предварителните данни за 2020 сочат, че и тази година ръстът на индустрията ще остане двуцифрен. "Може би няма да стигне 20%, но ще е над 10%", уверен е Кръстев.

    "Има едно стабилизиране в края на третото тримесечие и в началото на четвъртото по отношение на проекти, работа с глобални партньори. Все повече глобални компании се интересуват от инвестиции в R&D предвид случващото се, а именно автоматизация, дигитализация и т.н. Мисля, че ще завършим годината силно и това ще е началото на потенциален растеж през следващите няколко години", обобщи годината Кръстев.

    Каква беше 2020 за аутсорсинг сектора у нас?

    По думите му градовете, в които индустрията е най-силно представена, се запазват, като продължава регионалната си експанзия. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центрове, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании.

    "Все повече компании имат желание да отварят офиси в други локации извън София. Това не е валидно само за нови инвеститори, а за компании, които вече присъстват на пазара. За една икономика като нашата това е изключително важно, тъй като предостава възможност за диверсификация на риска и възможности за увеличаване на инвестициите", коментира Кръстев.  

    В кои градове аутсорсинг индустрията е най-силно представена?

    Думите му бяха потвърдени и от Стефан Стоянов, зам.-кмет “Oбразование и бизнес развитие” в Пловдив. Според него индустрията е интересна за регионите, защото дава възможност за привличане и задържане на таланти, като предоставя добри шансове за кариерно развитие особено за младите хора. "Мога да се похваля, че през последните две години ИТ и BPO индустриите са най-бързо растящият сектор в града. Това генерира допълнителни инвестиции в недвижими имоти, в офис сгради. В момента имаме проекти за над 50 хил. кв. м офис площи", подчерта Стоянов.

    По думите му в Пловдив има вече над 80 компании от този сектор, като в тях работят над 7000 души. "През тази година продължи навлизането на по-малки компании. Ако искаме да осигурим устойчив ръст на цялата индустрия, трябва да насърчим възможността за развитие на няколко локации. Защото пазарът на труда може да даде доста по-големи възможности, ако говорим за поне 7-8 локации в страната".

    Как се развива аутсорсинг индустрията в Пловдив?

    Прогнозата за 2022 година сочи, че индустрията ще продължи да се развива и да бъде основен стълб в българската икономика, като относителния й дял в БВП на страната ще достигне 8.9%.

    Анализът е изготвен от SeeNews и включва данни за 610 български компании, опериращи в сферата на бизнес услугите и технологиите през 2019. В съотношението между двете подразделения на изнесените услуги превес имат на ITO компаниите (ИТ изнесени услуги) – 322, докато броя на фирмите в сферата на изнесени бизнес процеси е 288. Индустрията затвърждава и позицията си на предпочитан работодател, което се доказва от нарастващия брой хора, работещи в сектора, както и от нарастващите разходи за служители и данъци, плащани от компаниите.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк