четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    891 прочитания

    Отпускат се 3 млн. лв. за екскурзоводи и планински водачи

    Те ще получават работа по Закона за обществените поръчки и тя ще им бъде заплащана
    11 декември 2020, 15:25 a+ a- a

    Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за получаване на 3 млн. лв., договорени по пилотен проект на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК). Решението за откриване на мярката беше одобрено от Комитета за наблюдение на ОПИК на 1 декември 2020 г. С нея се осигурява възможността сумата в размер на 3 129 600лв. да бъде разходвана за „Подпомагане създаването и функционирането на организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) за наемане на външни експерти“. Целта на финансирането е да бъдат подпомогнати специфични професии в туристическия сектор, пострадали от кризата, породена от Covid-19, уточниха от Министерството на туризма.

    „Изключително съм доволна, че успяхме да договорим финансова подкрепа от над 3 млн. лв. за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които очакваха нашата подкрепа. Благодаря на колегите от Министерството на икономиката, на Управляващия органи на ОПИК, както и на Министерството на финансите за съвместните усилия да ни подкрепят в този пилотен проект. Сектор туризъм е най-засегнатият от пандемията, причинена от Covid 19, a екскурзоводите и планинските водачи не попадат в обхвата на останалите мерки, които бяха въведени за подкрепа на отрасъла“, коментира вицепремиерът Николова.

    Проектът на Министерството на туризма цели повишаване на капацитета на малките, средните и микро предприятия в сектора и се изпълнява по ОПИК. Предвижда се по него да бъдат наети голям брой експерти, в това число екскурзоводи и планински водачи, които ще бъдат ангажирани в онлайн презентации и турове. Чрез професионализма, знанията и опита си те ще представят местни забележителности и туристически продукти, обекти за настаняване, хранене и развлечение и др. За свършената работа специалистите ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

    Поводът този подход да бъде приложен в подкрепа на екскурзоводите и планинските водачи, е че същите ще могат в по-бързи срокове да се възползват от възможността да получат финансиране, каквото до момента не са имали. От друга страна, ще могат да допринесат със своите знания, умения и опит за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

    Тази подкрепа е в отговор на множеството отворени писма, които Министерството е получавало и продължава да получава от експерти упражняващи тези професии, в които същите доброволно заявят желанието си да работят, за да подпомагат популяризирането на обекти и дестинации в страната като за целта получат съответно възнаграждение за свършена работа. Подходът е възприет за приемлив и от страна на туристически сдружения, представляващи тези професии в сферата на туризма.

    Предстои допълнително да бъде публикувана информация с детайлите за начина, сроковете и документите за кандидатстване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 3 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 4 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 20 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 20 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 21 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място