четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5000 прочитания

    Големи авиолинии въвеждат приложение здравен паспорт

    CommonPass ще удостоверява резултатите от тестовете на пътниците, а скоро може би и техните ваксинации
    14 декември 2020, 11:11 a+ a- a

    През следващите седмици големите авиокомпании, включително United, JetBlue и Lufthansa, планират да въведат приложение за здравен паспорт, наречено CommonPass, което има за цел да удостоверява резултатите от тестовете за коронавирус на пътниците, а скоро може би и техните ваксинации, предаде The New York Times.

    CommonPass уведомява потребителите за местните правила за пътуване, като например дали се налага да предоставят доказателство за отрицателен тест за вируса, и след това има за цел да провери дали са ги спазили. След това приложението ще издава кодове за потвърждение, което позволява на пътниците да се качат на определени международни полети.

    „Това вероятно ще е нова нормална необходимост, с която ще трябва да се справим, за да контролираме и да ограничим тази пандемия“, каза д-р Брад Пъркинс, главен медицински директор във Фондация „Проект Комънс“ (Commons Project Foundation), организация с нестопанска цел в Женева, която разработва CommonPass.

    Идентификационните данни за електронна ваксинация могат да имат дълбоко въздействие върху усилията за контрол на вируса и възстановяване на икономиката. Те биха могли да подтикнат повече работодатели и кампусите в университетите да отворят отново. А разработчиците казват, че те също могат да осигурят спокойствие на някои потребители, като създадат лесен начин за посещение на киносалони, круизни кораби и спортни зали, като приемат само тези с документи за ваксина срещу вируса.

    Но цифровите разрешителни поставят въпросителни в общество, разделено на хора, които имат и нямат здравни пропуски, особено ако различните места започнат да изискват приложенията като входни билети. Приложенията могат да затруднят хората с ограничен достъп до ваксини или инструменти за онлайн проверка да влизат на работни места или да посещават популярни дестинации. Експертите по граждански свободи също предупреждават, че технологията може да създаде инвазивна система за социален контрол, подобна на засиленото наблюдение, което Китай прие по време на пандемията, само че вместо федерални или щатски правителства, частни участници като работодатели и ресторанти ще определят кой може и не може да има достъп до услуги.

    През октомври United тества CommonPass в полет до международното летище Newark Liberty в Ню Джърси от летище Хийтроу в Лондон. United и четири други авиокомпании планират скоро да започнат да го използват на някои международни полети.

    „Имунизационните паспорти“ бяха концепция, разпространена в началото на пандемията, за да позволи на хората, за които се предполага, че са имунизирани срещу Covid-19, да се движат свободно в обществото. С появата на ваксина идеята се разви допълнително, за да обхване имунитета чрез доказателство за ваксинация, отбелязва Euronews.

    Самата Световна здравна организация (СЗО) изглежда противоречи на собствените си препоръки в тази насока. На брифинг в Копенхаген на 4 декември д-р Катрин Смолууд, старши ръководител на спешната служба към СЗО Европа, потвърди настоящите насоки на органа относно „паспорти за имунитет“. „Не препоръчваме имуницазионни паспорти, нито препоръчваме тестване като средство за предотвратяване на трансгранично предаване“, каза тя. „Това, което препоръчваме, е държавите да разглеждат данните за предаването както в рамките на своите страни, така и извън техните граници и да адаптират своите насоки за пътуване според хората“.

    В същото времепрез октомври СЗО подписа споразумение с Естония за сътрудничество при разработването на сертификат за дигитална ваксинация или „интелигентен жълт картон“, подобно на известните в миналото сертификати за ваксина срещу жълта треска, необходими за преминаване на границите. 

    „За паспорта за ваксинация на пътниците... ние разглеждаме много внимателно използването на технологиите в този отговор на Covid-19 и един от тях е как можем да работим с държавите-членки за нещо, наречено сертификат за електронна ваксинация“, каза д-р Сидхартха Санкар Дата, колега на Смолууд, на същия брифинг за пресата.

    За да улеснят това, както и да удостоверят медицинската документация, технологичните компании вече започнаха да търсят цифровите здравни паспорти като отговор. Но колко сигурни са те, пита Euronews.

    Докато цифровите здравни паспорти имат за цел да разрешат много от проблемите, свързани със свободата на движение, причинена от пандемията, има хора, които повдигат основателни въпроси относно възможността за злоупотреба с лични свободи и неприкосновеност на личния живот.

    Университетът в „Екзитър“ в Обединеното кралство публикува доклад на 3 декември на тема какво въздействие ще имат цифровите здравни паспорти върху човешките права, залегнали в закона. „Дигиталните здравни паспорти могат да допринесат за дългосрочното управление на пандемията Covid-19,“ казва Ана Бедуши, доцент по право и един от авторите на доклада, пред Euronews. „Те обаче поставят основни въпроси за защитата на поверителността на данните и правата на човека.“

    Може би, изпреварвайки подобни етични опасения, един иновативен дигитален проект вече осигурява сигурно споделяне на здравни данни, приложението CommonPass. 

    „Има много погрешни схващания относно това, което правим, по-специално в сравнение с това, което много хора казват, че правим“, казва Томас Крамптън, главен директор по маркетинг и комуникации в Commons Project, пред Euronews.

    След като вече се доказа с други здравни приложения, базираната в Швейцария организация с нестопанска цел създаде CommonPass като част от нейния обхват „за изграждане на цифрови инструменти за обществено благо“.

    „Не е наша работа да казваме какво въздействие ще има. Ние не изпълняваме ролята си, за да се застъпваме, по един или друг начин, дали трябва да бъде карантина 3 дни, 7 дни, 10 дни. Кои тестове трябва да се използват и т.н.“, каза Крамптън. „Това, което правим, е да предоставим платформа, която позволява на хората да събират, управляват и споделят тази информация“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 14 часа
    преди 16 часа