вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    842 прочитания

    Саудитска Арабия отваря границата си за Катар

    Нейният пример ще последват Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет
    05 януари 2021, 09:41 a+ a- a

    Рияд, Саудитска Арабия

    След разрив, който разби арабския свят и подложи на изпитание американската дипломация повече от три години, Саудитска Арабия се съгласи да отвори отново своите граници и въздушно пространство за Катар в понеделник (4 януари), след като го бойкотира от 2017 г., съобщиха кувейтски, катарски и американски официални представители.

    Високопоставен служител в администрацията на Тръмп заяви, че съобщението е прелюдия към по-широко споразумение за прекратяване на изолацията на Катар от арабските му съседи, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет. Такова споразумение може да бъде обявено на регионална среща на върха в Саудитска Арабия днес, съобщава The New York Times.

    Споразумението ще позволи търговия и пътувания между Саудитска Арабия и Катар за първи път, откакто четирите държави блокираха Катар през юни 2017 г., обвинявайки владетелите му в подкрепа на тероризма и ислямистите в региона и в прекаленото сближаване с Иран, който е техен враг.

    Саудитският престолонаследник и фактически владетел Мохамед бин Салман заяви в понеделник, че срещата на върха ще „затвори редиците и ще уеднакви позицията“ на страните от Персийския залив, намеквайки, че предстои допълнително помирение. Той също така посочи надеждата на саудитците за единен фронт за противодействие на Иран.

    Кралският съд на Катар обяви в понеделник вечерта, че неговият емир, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани, ще присъства на срещата на върха в Ал Ула, Саудитска Арабия, на 5 януари.

    Високопоставеният представител на администрацията на Тръмп и служител от Персийския залив, които поискаха да не бъдат назовавано, за да обсъдят дипломатическите преговори, заявиха, че във вторник се очакват допълнителни стъпки за отваряне на границите между Катар и Емирствата и Бахрейн. Но сделката, която се обсъжда от няколко месеца, все още не е окончателна, отбелязва изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    В София ще се състои кръгла маса за електронната търговия в ЕС
    „Бъдещето на електронната търговия в Европейския съюз“ ще се проведе на 29 април
    преди 2 часа
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 спрямо 2020 
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 3 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 6 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 7 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 8 часа