петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    578 прочитания

    Световната банка очаква 4% ръст на световната икономика през 2021 г.

    При песимистичен сценарий на развитие на пандемията обаче ръстът може да се редуцира до 1,6%
    06 януари 2021, 14:10 a+ a- a

    Очаква се световната икономика да се разшири с 4% през 2021 г. след свиване с 4,3% през 2020 г. Това прогнозира в най-новата си Икономическа прогноза Световната банка (СБ), но предупреди, че нарастващите инфекции с Covid-19 и забавянето в разпространението на ваксините могат да ограничат възстановяването до само 1,6% тази година.

    Прогнозата за полугодието на СБ показва, че сривът в активността поради пандемията от коронавирус е малко по-малък от прогнозирания, но също така възстановяването е по-слабо и все още е подложено на значителен риск от намаляване.

    „Близката перспектива остава силно несигурна“, се казва в изявление на банката. „Песимистичен сценарий, при който инфекциите продължават да нарастват и пускането на ваксината се забавя, може да ограничи глобалната експанзия до 1,6% през 2021 г.“ При успешен контрол на пандемията и по-бърз процес на ваксинация глобалният растеж може да се ускори до близо 5%, се казва в прогнозата.

    Повече от 85 милиона души са заразени от новия коронавирус и близо 1,85 милиона са починали, след като първите случаи са били идентифицирани в Китай през декември 2019 г.

    Очаква се пандемията да има дълготрайни неблагоприятни последици за световната икономика, влошавайки забавянето, което вече беше прогнозирано преди началото на пандемията, и светът може да се изправи пред „десетилетие на разочарования от растежа“, ако не бъдат въведени цялостни реформи.

    По-малкото свиване в напредналите икономики и по-силното възстановяване в Китай помогнаха да се предотврати по-голям срив в общото глобално производство, но прекъсванията са по-големи в повечето нововъзникващи пазари и развиващите се икономики, твърди СБ.

    Общият БВП в развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително Китай, се очаква да нарасне с 5% през 2021 г. след свиване от 2,6% през 2020 г. Очакваше се икономиката на Китай да се разрасне със 7,9% тази година, след като се увеличи с 2% през 2020 г. С изключение на Китай, развиващите се пазари и развиващите се икономики се увеличават с 3,4% през 2021 г. след свиване с 5% през 2020 г.

    Доходите на глава от населението са спаднали в 90% от нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, връщайки милиони обратно в бедност, с намалено доверие на инвеститорите, нарастваща безработица и загуба на време за обучение, които затрудняват перспективите за бъдещо намаляване на бедността, обясняват от банката.

    Кризата предизвика и скок в нивата на дълга сред развиващите се пазари и развиващите се икономики, като държавният дълг се увеличи с 9% от БВП - най-големият едногодишен скок от края на 80-те години.

    „Глобалната общност трябва да действа бързо и решително, за да се увери, че последната вълна на дълга не завършва с дългови кризи“, се казва в доклада и се добавя, че намаляването на нивата на дълга ще бъде единственият начин за някои страни да се върнат към платежоспособността.

    Възобновяването на инфекциите спря нововъзникващото възстановяване в напредналите икономики през третото тримесечие, като сега се очаква икономическото производство да се увеличи с 3,3% през 2021 г., вместо с 3,9%, както беше предвидено първоначално.

    Според оценките на Световната банка икономиката на България се е свила с 5,1% през изминалата година. Прогнозата за 2021 г. е за ръст в размер на 3,3% и 3,7% увеличение за 2022 г. В сравнение с прогнозата на банката от юни 2020 г. оценката за икономиката на страната ни се е повишила с 1,1% за 2020г. и намалява с 1% за 2021 година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство