петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1665 прочитания

    Ще се сдобрят ли ЕС и САЩ при Байдън?

    Кои теми могат да се окажат препъникамък в трансатлантическите отношения?
    18 януари 2021, 08:56 a+ a- a

    Европа и Америка са традиционни съюзници, но по време на управлението на Доналд Тръмп САЩ често действаха едностранчиво и се оттеглиха от редица договори и международни организации. Заемането на президентския пост в САЩ от Джо Байдън на 20 януари се разглежда от ЕС като възможност за нов старт в сътрудничеството.

    На 2 декември 2020 Европейската комисия предложи нова програма за трансатлантическо партньорство, в която се предлага съвместни действия по множество въпроси. Съветът също потвърди значението на сътрудничеството в заключенията си на 7 декември. Европейският парламент очаква с надежди новата страница в отношенията между ЕС и САЩ.

    И ЕС, и САЩ могат да спечелят от по-тесни връзки, но са изправени пред много предизвикателства и трудности.

    Коронавирусът
    Въпреки че COVID-19 е световна заплаха, Доналд Тръмп реши да оттегли САЩ от Световната здравна организация. ЕС и САЩ биха могли да обединят усилия за разработването и дистрибуцията на ваксини, тестове и лечения, както и за превенцията, засилване на готовността и реагиране на здравни кризи.

    Климатичните изменения
    ЕС и САЩ биха могли заедно да окажат натиск за амбициозни споразумения на срещите на ООН тази година за климата и биоразнообразието, да си сътрудничат за развитието на зелените технологии и да създадат съвместно световна регулаторна рамка за финансиране на устойчиви икономически дейности.

    Технологии, търговия и стандарти
    През годините ЕС и САЩ са имали търговски спорове по теми като генетично модифицираните храни и говеждото месо, третирано с хормони. Премахването на пречките пред търговията обаче би било от полза за всички. През 2018 Доналд Тръмп наложи мита върху стоманата и алуминия, което пък накара ЕС да отговори с мита върху американски продукти. Идването на Джо Байдън е нов шанс за конструктивни преговори.

    ЕС и САЩ биха могли да си сътрудничат за реформирането на Световната търговска организация, за защитата на ключови технологии и за разработване на нови регулации и стандарти. В момента САЩ блокира механизмите за разрешаване на междудържавни спорове в рамките на организацията.

    Европейската комисия предлага също така съвместна работа по предизвикателства в областта на цифровия пазар като справедливо облагане и борба с изкривяването на пазара от големите компании. Много от водещите дигитални компании са базирани в САЩ, което прави въпроса за облагането им особено чувствителен.

    Външни работи
    ЕС и САЩ споделят ангажимент за укрепването на демокрацията и правата на човека по света. Заедно те могат да утвърдят многостранната система на отношения по света. По някои теми обаче съществуват спорове за пътя напред.

    Подходът към Китай е един от сложните въпроси. Администрацията на Доналд Тръмп заложи на конфронтация, докато ЕС акцентира върху дипломацията. През декември 2020 бе договорено споразумение за защита на инвестициите между ЕС и Китай. Договорът в момента се разглежда от Европейския парламент – неговото съгласие е нужно, за да влезе текстът в сила. Новата администрация във Вашингтон е шанс за по-добра координация спрямо Китай.

    Иран също е тема, по която ЕС и САЩ имат различия. Те участваха в сключването на споразумение за ядрената програма на Техеран, за да спрат сдобиването на иранците с ядрено оръжие, но през 2018 г. Доналд Тръмп оттегли САЩ от договора. Встъпването на нов президент позволява да се търси общ подход.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 17 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам