четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    957 прочитания

    Ще се обсъди отваряне на ресторантите с капацитет до 50%

    Резервациите за зимния сезон са между 35 и 40%, подготовката за Лято 2021 върви още от септември, заяви вицепремиерът Николова
    18 януари 2021, 09:57 a+ a- a

    Ще се обсъжда предложението ресторантите, по примера на хотелите, да отворят при капацитет от 50% и да работят от 6:00 часа сутринта до 22:00 часа, ако епидемичната обстановка позволява това разхлабване на мерките. Тези идеи тепърва ще се коментират с Националния оперативен щаб. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в „Денят започва“ по БНТ. Туристическият сектор е най-пряко засегнат от коронакризата. В постоянен контакт съм с бранша, но най-важни са животът и здравето на хората, бе категорична министър Николова.

    Друго предложение е ресторантите да работят с предварителна резервация, но не всички заведения имат такава възможност. Разбира се, ще останат всички изисквания за разстояние между масите и пълна дезинфекция. 

    Вицепремиерът благодари на всички, които спазват безупречно заповедта на здравния министър. И допълни, че всяко едно нарушение оставя петно за целия туристически бизнес. Правителството на България провежда политика с умерени мерки и трябва да се намери балансът, бе категорична тя. 

    По отношение на зимния сезон министър Николова информира, че резервациите в момента са около 35-40%, като най-предпочитани са къщите за гости и малките места за настаняване. Разчитаме и на резервации в последния момент и уикенд пакетите, но предвиждаме около 65-70% спад, уточни тя. Посещенията, които направих в зимните ни курорти, ми дадоха по-голяма надежда. В Пампорово и Чепеларе има предимно българи, гърци и македонци. По-големият проблем остава Банско, тъй като там се разчита предимно на гости от чужбина, поясни вицепремиерът. По думите ѝ практиката до момента показва, че сънародниците ни са преоткрили България – и летните, и зимните курорти, както и вътрешността на страната. 

    Министър Николова коментира и предстоящия летен сезон. Тя каза, че подготовката за Лято 2021 е започнала още през септември миналата година, като към момента са заявени 4300 чартърни полета за Летище Варна и между 6400 и 6700 за Летище Бургас. Министърът спомена, че предстои да бъде открито и туристическо представителство във Варшава, тъй като полските туристи са изключително важни за нашата страна.

    Относно рекламата на България вицепремиерът поясни, че Министерството на туризма разработва различни рекламни кампании за целевите ни пазари. И допълни, че предстои да бъде открит туристически информационен център в НДК, който да поеме представянето на България. Той ще бъде изключително иновативен, с дигитални табла и ще има служители, които да обясняват на туристите всичко за нашата страна, а не само за София. Браншът изисква да има такъв информационен център и ние ще зарадваме българите и всички гости от чужбина, каза още министър Николова.

    По време на интервюто бе обсъдена и темата за подкрепата на бизнеса. Вицепремиерът каза, че най-успешната мярка е 60 на 40, която за туристическия сектор е 80 на 20. Правителството даде ясна заявка за удължаване до края на март, а премиерът Борисов каза, че може да бъде продължена и до септември, поясни още Николова. Спасени са около 30 000 работни места. Това е най балансираната мярка, защото е директна подкрепа и запазва персонала, заключи тя.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 22 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 56 минути
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 1 час
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.
    преди 1 час
    Електронната търговия ще достигне дял от 2% от БВП на България
    48% от потребителите пазаруват регулярно онлайн