вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    795 прочитания

    Китайската икономика постигна 2,3% ръст през 2020 г.

    Тя е единствената голяма икономика, която отбелязва растеж
    18 януари 2021, 10:51 a+ a- a

    Китай постигна 2,3% икономически растеж през 2020 г., като вероятно се превърна в единствената голяма икономика, която се разраства, тъй като магазините и фабриките отвориха сравнително рано след като бяха затворени заради ограничаване на коронавируса. В същото време САЩ, Япония и Европа се борят с нови и нови огнища на заболяването, отбелязва AP.

    Ръстът през трите месеца, приключващи през декември, е 6,5% в сравнение с година по-рано, и 4,9% спрямо предходното тримесечие и по-голям от очакванията на много анализатори, показват официалните данни.

    В началото на 2020 г. активността се сви с 6,8% през първото тримесечие, тъй като управляващата комунистическа партия предприе безпрецедентната по това време стъпка за затваряне на по-голямата част от икономиката си, за да се пребори с вируса. Следващото тримесечие Китай стана първата голяма страна, която отново отчете икономически ръст (+3,2%), след като партията обяви победа над вируса през март и позволи на фабрики, магазини и офиси да отворят отново.

    Износът бе стимулиран от търсенето на китайски маски и други медицински стоки.

    Икономиката „се възстановяваше стабилно“ и „жизненият стандарт беше осигурен насилствено“, се казва в изявление на Националното статистическо бюро. В него се казва още, че целите на управляващата партия за развитие са „постигнати по-добре от очакванията“, но не се посочват подробности.

    2020 г. е годината с най-слаб растеж в Китай от десетилетия. Стойностите са дори под 3,9% ръст от 1990 г. след репресиите върху демократичното движение на площад „Тянанмън“, което доведе до международната изолация на Китай.

    Международният валутен фонд и анализатори от частния сектор очакват икономическият растеж да нарасне допълнително тази година до над 8%.

    Износът се увеличи с 3,6% през миналата година въпреки търговската война с Вашингтон. Износителите взеха пазарен дял от чуждестранни конкуренти, които все още са изправени пред антивирусни ограничения.

    Разходите на дребно се свиха с 3,9% през 2019 г., но спечелиха 4,6% през декември в сравнение с година по-рано, когато търсенето се оживи. Потребителските разходи се възстановиха над нивата от предходната година през тримесечието, завършващо през септември.

    Онлайн продажбите на потребителски стоки са се увеличили с 14,8%, тъй като милиони семейства, на които е било наредено да останат у дома, са се насочили към закупуване на хранителни стоки и дрехи онлайн.

    Индустриалното производство се увеличава с 2,8% спрямо 2019 г. Активността се е ускорила към края на годината. През декември производството е нараснало със 7,3%.

    Китай отново наложи контрол върху пътуванията в някои райони след множество случаи на коронавирус този месец, но по-голямата част от страната не е засегната. Властите призоваха обществеността да избягва пътувания и големи събирания по време на почивните дни за Лунната нова година следващия месец, когато милиони хора обикновено посещават родните си градове. Това може да доведе до намалени разходи за пътувания, подаръци и ресторанти.

    Другата активност обаче може да се увеличи, ако фермите, фабриките и търговците продължат да работят, вместо да затварят за две седмици за празника, казва Чаопинг Жу от JP Morgan Asset Management. „Вероятно ще се наблюдават необичайно високи темпове на растеж през това тримесечие“, каза Жу.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 25 минути
    Двуцифрен ръст в ползването на услугата Executive Search у нас през 2023 г.
    Транспорт и логистика е секторът с най-голям ръст в ползването на директното търсене за мениджърски позиции, според анализа на БЕСА
    преди 2 часа
    БАКБ придобива Токуда банк
    Очаква се регулаторно одобрение на сделката
    преди 5 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 6 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 6 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 7 часа