събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    744 прочитания

    БНБ очаква ръст на необслужваните кредити през 2021

    Това ще доведе до повишаване на лихвените проценти по кредитите, прогнозира банката
    19 януари 2021, 10:03 a+ a- a

    През периода 2021 – 2022 прогнозираме икономическата активност да нарасне с 3.7% през 2021 и 3.6% през 2022 и да достигне годишното си ниво отпреди пандемията през 2022. Това прогнозира Българската народна банка в най-новото си тримесечно издание „Икономически преглед“. Прогнозата на БНБ за основни макроикономически показатели е изготвена на базата на информация, публикувана към 22 декември 2020.

    Едно от основните допускания в нея е, че наложените през четвъртото тримесечие ограничителни мерки в другите страни от ЕС и в България ще бъдат удължени до края на първото тримесечие на 2021, но негативният им ефект върху икономическата активност се очаква да e по-малък от този на мерките, въведени през пролетта на 2020.

    От БНБ очакват част от антикризисните мерки на правителството да отпаднат през 2022, което ще е основен фактор за забавяне на растежа на реалния БВП през този период.

    Централната банка прогнозира износът на стоки и услуги през 2021 – 2022 да нараства с по-ускорени темпове спрямо вноса в съответствие с динамиката на външното търсене, което ще определя положителния принос на нетния износ за изменението на БВП през останалата част от прогнозния хоризонт.

    Анализаторите на БНБ очакват заетостта да започне да се възстановява слабо през 2021, като растежът ѝ ще бъде силно потиснат от ограничителните мерки върху дейността на част от бизнеса в началото на годината и от запазването на високи нива на несигурност по отношение на бъдещата икономическа активност на фирмите. "През 2022 прогнозираме заетостта да продължи да нараства с ниски темпове, но без да достига нивото от 2019".

    До края на 2020 и през първата половина на 2021 от БНБ очакват депозитите на неправителствения сектор в банковата система да продължат да нарастват със сравнително високи темпове. Основните фактори, които ще допринасят за тази динамика, са свързани с поддържането на спестявания с предпазен мотив от икономическите агенти в условията на повишена несигурност за бъдещото развитие на макроикономическата среда и прогнозирано увеличение на доходите от труд. При допускане за постепенно овладяване на пандемията се очаква от втората половина на 2021 до края на прогнозния период растежът на депозитите да следва слаба тенденция към забавяне в резултат на предвижданото постепенно възстановяване на икономическата активност, намаляване на несигурността и съответно на спестяванията с предпазен мотив. Запазващият се висок приток на привлечени средства в банковата система ще допринася за задържане на лихвените проценти по депозитите на достигнатите исторически ниски равнища.

    Забавяне на кредитния растеж се очаква през 2021 главно в резултат от изтичането на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити и допускането за изплащане на част от отсрочените кредити. С изтичането на удължения срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките може да се очаква и увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за повишаване на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити и за затягане на другите условия по кредитите. Тези процеси в съчетание със сравнително потиснатата инвестиционна активност в страната ще ограничават растежа на кредита през 2021, прогнозират от БНБ.

    С постепенното възстановяване на частното потребление и инвестициите от БНБ очакват темпът на нарастване на кредитите за фирми и домакинства да се ускори през 2022, но да остане по-нисък в сравнение с 2019.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 20 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 21 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство