петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    837 прочитания

    ЕС иска да засили ролята на еврото като резервна валута

    ЕК ще подпомага ЕЦБ в работата ѝ по евентуално въвеждане на цифрово евро
    20 януари 2021, 11:47 a+ a- a

    Европейската комисия представи нова стратегия за стимулиране на силата и устойчивостта на икономическата и финансова система на ЕС през следващите години. Предназначението на тази стратегия е да се осигури по-добра възможност за Европа да играе водеща роля в световното икономическо управление, като същевременно ЕС се предпазва от нелоялни практики и злоупотреби. Заедно с това се заявява и волята на ЕС да полага усилия за по-устойчива и открита световна икономика, добре работещи международни финансови пазари и многостранната система въз основа на правила.

    Стратегията се основава на три взаимно подсилващи се стълба:

    - Укрепване на международната роля на еврото чрез насърчаване на партньорите от трети държави да използват еврото, чрез подпомагане на развитието на инструменти и базови финансови показатели, деноминирани в евро, и чрез подсилване на положението на еврото като международна референтна парична единица в енергетиката и търговията с основни стоки, в т.ч. по отношение на възникващите нови енергоносители като водорода. С издаването на висококачествени облигации в евро по линия на плана NextGenerationEU значително ще нараснат дълбочината и ликвидността на капиталовите пазари в ЕС пред идните години и тези пазари и еврото ще станат по-привлекателни за инвеститорите. Насърчаването на финансирането за устойчиво развитие също така е възможност финансовите пазари в ЕС да прераснат в световен център на „екосъобразното финансиране“, благодарение на което еврото да се превърне в основната парична единица за финансовите продукти за устойчиво развитие. В този контекст Комисията ще насърчава използването на екосъобразни облигации като средство за финансиране на енергийните инвестиции, които са нужни за постигането на целите за енергетиката и климата за 2030. Комисията ще издаде 30% от всички облигации по плана NextGenerationEU под формата на екосъобразни облигации. Освен това Комисията ще търси възможности за разширяване на ролята на схемата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС, за да постигне възможно най-голям резултат за околната среда и да подкрепя търговията по СТЕ в Съюза. Освен всичко това Комисията ще подпомага Европейската централна банка (ЕЦБ) в работата ѝ по евентуално въвеждане на цифрово евро, което да допълва парите в брой.

    - По-нататъшно развитие на инфраструктурните дружества на финансовите пазари в ЕС и повишаване на устойчивостта им, в т.ч. по отношение на извънтериториалното налагане на санкции от трети държави. В сътрудничество с ЕЦБ и европейските надзорни органи (ЕНО) Комисията ще извърши заедно с инфраструктурните дружества на финансовите пазари задълбочен анализ на слабостите им по отношение на незаконното извънтериториално налагане на едностранни мерки от трети държави и ще предприеме действия за преодоляване на тези слабости. Комисията също така ще създаде работна група за оценяване на евентуалните технически проблеми, свързани с прехвърлянето на финансови договори, деноминирани в евро или други парични единици на държавите от ЕС и подлагани на клиринг извън ЕС, към централни контрагенти, намиращи се в ЕС. Освен това Комисията ще проучи начините за осигуряване на непрекъснатостта на потока от основни финансови услуги, в т.ч. плащания, с предприятията или лицата от ЕС, на които са наложени едностранни извънтериториални санкции от трети държави.

    - По-нататъшно насърчаване на еднаквото прилагане и принудително изпълнение на наложените от ЕС санкции. Тази година Комисията ще разработи база данни – хранилището за обмен на информация за санкциите – за да осигури ефективно предаване и обмен на информация между държавите членки и Комисията за прилагането и принудителното изпълнение на санкциите. Комисията ще работи с държавите членки за създаване на единно звено за връзка по въпросите на прилагането и принудителното изпълнение с презгранични измерения. Освен това Комисията ще направи така, че финансовите средства, които ЕС отпуска на трети държави и международни организации, да не се използват в нарушение на санкциите на ЕС. Като се има предвид колко важно е да се следи за хармонизираното принудително изпълнение на санкциите на ЕС, Комисията ще създаде нарочна система, за да осигури възможност за анонимно предаване на сведения за случаите на отклонение от санкциите, в т.ч. сигнализиране за нередности.

    Комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони заяви: "Укрепването на международната роля на еврото може да предпази икономиката и финансовата ни система от сътресения във връзка с валутните курсове, да намали разчитането на други парични единици и да доведе до по-ниски разходи за предприятията от ЕС за извършване на сделките, хеджиране и финансиране".

    Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: "Силното евро е важно за енергетиката. През последните години ролята на еврото на енергийните пазари нарасна съществено. При договорите за природен газ делът му нарасна от 38% на 64%. Трябва да направим така, че тази тенденция да продължи на зараждащите се пазари, например пазара на водород, както и на стратегическите пазари на енергия от възобновяеми източници, където ЕС е световен водач". 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове