събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    979 прочитания

    ЕК одобри държавна помощ от 79 млн. евро за български фирми

    Подкрепата ще бъде под формата на грантове за покриване на оперативни разходи
    20 януари 2021, 14:39 a+ a- a

    Европейската комисия одобри българска схема в размер на 79 млн. евро (приблизително 156 млн. лв.) в подкрепа на микропредприятията, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията от коронавирус.

    Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС, и ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

    Помощта ще бъде достъпна за предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания, определени от България, чиито дейности са били преустановени или ограничени от правителствени ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

    Размерът на безвъзмездните средства, които всеки бенефициер може да получи, ще бъде изчислен чрез сравняване на неговия оборот (без ДДС) през засегнатия период със същия период на предходната година (или оборота за октомври 2020 г. за бенефициери, открити след 1 януари 2020 г.).

    Безвъзмездните средства ще възлизат или на 10%, или на 20% от оборота, в зависимост от сектора на дейност на бенефициера, до максимум 150 000 лева (приблизително 76,694 евро).

    Подкрепата ще помогне на фирмите да покрият част от своите оперативни разходи и да подкрепят дейностите, необходими за преодоляване на недостига на средства или липсата на ликвидност в резултат на пандемията.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 18 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 18 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 18 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 20 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години