петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    928 прочитания

    МВФ повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021

    Между 2020 и 2025 ще се загубят около 9 трлн. долара, ако бързо не се приложи масово ваксиниране, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
    27 януари 2021, 15:51 a+ a- a

    Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 от 5.2% до 5.5%. Ревизията, макар и малка, е подкрепена както от наличието на ваксини, от продължаващата подкрепа за икономиките от страна на централните банки и правителствата и в следствие на постигнатата по-добра степен на адаптация на икономиките към функциониране в условия на пандемия.

    Прогнозата обаче е свързана със сериозни рискове, предупреди в интервю пред Кристиан Аманпур от CNN управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. По думите й на първо място това е своеобразното състезание между мутациите на вируса и ваксините. Възстановяването на икономиките зависи и от решителността на правителствата за продължават с подкрепата си, както и да използват кризата като възможност за преминаване към по-зелена и справедлива икономика.

    Според Георгиева пандемията е задълбочила и неравенствата и затова следва да се предприемат действия, за да се обърне тенденцията. Това се отнася и за ваксините. Между 2020 и 2025 ще се загубят около 9 трилиона долара в световен мащаб, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни, предупреди управляващият директор на МВФ. По думите на Георгиева това означава, че за тях най-добрата стратегия е да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се страни, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции на развиващите се страни в техните системи за здравеопазване.

    Затова и МВФ заделя значителни средства, като подпомога 47 развиващи се страни при благоприятни условия, отпуска заеми на редица страни и осигурява облекчение на дълговото бреме на редица страни. Но още има много какво да се направи, особено по отношение на преструктурирането на дълга на най-бедните страни.

    МВФ се опитва да убеди развитите страни да увеличат своя принос към световния механизъм „Ковакс“ за общ и справедлив достъп до ваксини срещу Covid-19, тъй като това е в техен интерес. Така че всички развити икономики, които са резервирали ваксини в пъти над тяхното население, да предприемат действия за преразпределяне на ваксините.

    Георгиева е на мнение, че правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с глобалната финансова криза. Те са предоставили 14 трилиона долара фискални мерки в подкрепа на икономиките си, но въпросът е дали се прави достатъчно за справяне с неравенствата. Неквалифицираните работници, жените, младежите са непропорционално негативно засегнати от кризата. В тази връзка правителствата следва да реформират фискалните си политики, за да се постигне по-справедливо преразпределение на доходите и еднакъв достъп до възможности за всички. МВФ смята, че е от съществено значение да излезем от кризата като по-справедлив свят.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 12 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 13 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 19 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 20 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава