вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  374 прочитания

  МВФ повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021

  Между 2020 и 2025 ще се загубят около 9 трлн. долара, ако бързо не се приложи масово ваксиниране, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева
  27 януари 2021, 15:51 a+ a- a

  Международният валутен фонд (МВФ) подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 от 5.2% до 5.5%. Ревизията, макар и малка, е подкрепена както от наличието на ваксини, от продължаващата подкрепа за икономиките от страна на централните банки и правителствата и в следствие на постигнатата по-добра степен на адаптация на икономиките към функциониране в условия на пандемия.

  Прогнозата обаче е свързана със сериозни рискове, предупреди в интервю пред Кристиан Аманпур от CNN управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. По думите й на първо място това е своеобразното състезание между мутациите на вируса и ваксините. Възстановяването на икономиките зависи и от решителността на правителствата за продължават с подкрепата си, както и да използват кризата като възможност за преминаване към по-зелена и справедлива икономика.

  Според Георгиева пандемията е задълбочила и неравенствата и затова следва да се предприемат действия, за да се обърне тенденцията. Това се отнася и за ваксините. Между 2020 и 2025 ще се загубят около 9 трилиона долара в световен мащаб, ако не се приложи масово и скоропостижно ваксиниране, като 40% от тази загуба ще бъде понесена от развитите страни, предупреди управляващият директор на МВФ. По думите на Георгиева това означава, че за тях най-добрата стратегия е да подпомогнат доставката на ваксини в развиващите се страни, като едновременно се осигури достатъчен ресурс за инвестиции на развиващите се страни в техните системи за здравеопазване.

  Затова и МВФ заделя значителни средства, като подпомога 47 развиващи се страни при благоприятни условия, отпуска заеми на редица страни и осигурява облекчение на дълговото бреме на редица страни. Но още има много какво да се направи, особено по отношение на преструктурирането на дълга на най-бедните страни.

  МВФ се опитва да убеди развитите страни да увеличат своя принос към световния механизъм „Ковакс“ за общ и справедлив достъп до ваксини срещу Covid-19, тъй като това е в техен интерес. Така че всички развити икономики, които са резервирали ваксини в пъти над тяхното население, да предприемат действия за преразпределяне на ваксините.

  Георгиева е на мнение, че правителствата по света се справят по-добре сега в сравнение с глобалната финансова криза. Те са предоставили 14 трилиона долара фискални мерки в подкрепа на икономиките си, но въпросът е дали се прави достатъчно за справяне с неравенствата. Неквалифицираните работници, жените, младежите са непропорционално негативно засегнати от кризата. В тази връзка правителствата следва да реформират фискалните си политики, за да се постигне по-справедливо преразпределение на доходите и еднакъв достъп до възможности за всички. МВФ смята, че е от съществено значение да излезем от кризата като по-справедлив свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 27 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 45 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 2 часа
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303