четвъртък, 02 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    961 прочитания

    ЕК емитира социални облигации за 14 млрд. евро в подкрепа на работните места

    Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми за финансиране на режимите на работа при непълно работно време
    28 януари 2021, 13:18 a+ a- a

    Европейската комисия емитира социални облигации на ЕС на стойност 14 милиарда евро по инструмента SURE, за да подпомогне защитата на работните места и работещите.

    Емисията се състоеше от две облигации — първата на стойност 10 милиарда евро с падеж през юни 2028 г., а втората на стойност 4 милиарда евро с падеж през ноември 2050 г. Голямото инвеститорско търсене отново позволи на Комисията да получи много добри ценови условия. Те се прехвърлят пряко на държавите — членки на ЕС.

    Цената на 7-годишната облигация е с отрицателна доходност от -0,497 %. Това означава, че за всеки 105 евро, които държавите членки получават, те погасяват 100 евро при падежа на облигацията. По този начин това отрицателно лихвено предимство се прехвърля пряко на държавите членки, които получават заемите под формата на кредитиране „бек-ту-бек“.

    Цената на 30-годишната облигация беше леко положителна — 0,134 %, което е отличен резултат за този матуритет.

    Това е четвъртата емисия на облигации по програмата SURE на ЕС. Досега, и благодарение на първите три емисии, между края на октомври и края на ноември миналата година 15 държави — членки на ЕС, получиха близо 40 милиарда евро под формата на заеми „бек-ту-бек“ по линия на SURE.

    През 2021 Комисията ще се стреми да набере допълнителни 35 милиарда евро чрез емисии на облигации на ЕС по инструмента SURE. По-късно тази година се очаква Комисията да започне също да заема средства по линия на NextGenerationEU — инструмента за възстановяване с бюджет от 750 милиарда евро (по цени от 2018 г.), за да спомогне за изграждането на по-екологична, по-цифрова и по-устойчива Европа. 

    Съветът на ЕС одобри финансова подкрепа в размер на общо 90,3 милиарда евро за 18 държави членки по линия на SURE. През 2020 Комисията изплати общо 39,5 милиарда евро на 15 държави — членки на ЕС: Италия, Испания, Полша, Гърция, Хърватия, Литва, Кипър, Словения, Малта, Латвия, Белгия, Румъния, Унгария, Португалия и Словакия. Сумите за 2020 г. бяха събрани в рамките на три операции, извършени на 20 октомври 2020 г., 10 ноември 2020 г. и 24 ноември 2020 г. За всички облигации, емитирани по линия на SURE, бяха записани облигации много над предложения обем — между 11,5 и 13 пъти, което доведе до много благоприятни ценови условия. Облигациите, емитирани от ЕС в рамките на инструмента SURE, ще се ползват със знак за социална облигация. Това дава увереност на инвеститорите, че мобилизираните средства ще служат за постигането на една наистина социална цел.

    Набраните средства се прехвърлят на държавите членки бенефициери под формата на заеми, за да им се помогне да покрият разходите, пряко свързани с финансирането на национални режими на работа при непълно работно време и подобни мерки в отговор на пандемията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19
    преди 1 ден
    преди 1 ден
    ЕК започна разследване срещу Meta
    Производството е по новия закон за цифровите услуги
    преди 1 ден
    Wizz Air с нов маршрут: Ще лети от София до Хераклион
    Полетите ще са два пъти седмично
    преди 2 дни
    3 студентски стартъпа печелят по 10 000 долара финансиране
    Вижте кои отбори спечелиха петия сезон на акселератора Elevate на Американския университет в България
    преди 2 дни
    Откриват Ритейл парк Видин Плаза
    Инвеститор е „Дунония“, ще бъдат разкрити нови над 80 работни места