вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  495 прочитания

  Американската икономика отчете ръст в края на 2020

  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  28 януари 2021, 16:27 a+ a- a

  Брутният вътрешен продукт на САЩ се е повишил с 1% през последните три месеца на 2020 г., съобщи Департамента по търговията. Това представлява рязко забавяне от предходното тримесечие, когато възобновяването на бизнеса доведе до рекордните 7,5% ръст. На годишна база БВП се увеличи с 4% през четвъртото тримесечие, спрямо 33,4% през третото.

  Спадът в края на годината се дължи на забавяне на потребителските разходи. Разходите са нараснали с по-малко от 1% през четвъртото тримесечие, в сравнение с 9% през третото. Но части от икономиката, които са по-малко изложени на пандемията, спомогнаха за промяната. Пазарът на жилища продължи да нараства, отчасти поради ниските лихвени проценти, а бизнес инвестициите бяха силни, знак на доверие сред корпоративните лидери, отбелязва The New York Times.

  Спрямо последното тримесечие на 2019 г., БВП в края на 2020 г. е с 2,5% по-малко, което го прави втората най-лоша календарна година след свиване от 2,8% през 2008 г. Сравнявайки производството за 2020 г. с предходната година, БВП намалява с 3,5%, което е най-ниският резултат в съществуващата статистика. Икономиката възвърна приблизително три четвърти от продукцията, загубена по време на колапса миналата пролет, и само малко повече от половината от работните места.

  И все пак отскокът е значително по-силен, отколкото повечето анализатори очакваха миналата пролет. През май икономистите от Бюрото на Конгреса изчислиха, че БВП ще завърши годината със спад в размер на 5,6% и няма да достигне нивото си от преди пандемията чак до 2022 г. Сега повечето анализатори очакват това ниво да бъде достигнато тази година.

  Цялостното миналогодишно представяне беше „лошо, но не исторически лошо и не толкова лошо, колкото по време на Голямата рецесия, и не толкова лошо, колкото се очакваше в средата на годината“, каза Джейсън Фурман, икономист от Харвард, който ръководи Икономическия съвет при президента Барак Обама.

  По-силният от очакваното отскок отчасти е отражение на гъвкавостта на бизнеса - търговците на дребно възприеха онлайн продажбите, ресторантите изградиха открити вътрешни дворове, а фабриките реорганизираха производствените линии, за да позволят социално дистанциране. Но това е и резултат от трилиони долари федерална помощ, които поддържаха домакинствата и малкия бизнес на повърхността, когато голяма част от икономиката беше спряна.

  „Пакетът от данъчни стимули не беше перфектен“, каза Стефани Арънсън, икономист от Brookings Institution. „Но истината е, че както Конгресът, така и Фед действаха много, много бързо и мисля, че това спаси икономиката от много по-лоши резултати.“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 20 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 37 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 1 час
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303