петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1001 прочитания

    Американската икономика отчете ръст в края на 2020

    Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
    28 януари 2021, 16:27 a+ a- a

    Брутният вътрешен продукт на САЩ се е повишил с 1% през последните три месеца на 2020 г., съобщи Департамента по търговията. Това представлява рязко забавяне от предходното тримесечие, когато възобновяването на бизнеса доведе до рекордните 7,5% ръст. На годишна база БВП се увеличи с 4% през четвъртото тримесечие, спрямо 33,4% през третото.

    Спадът в края на годината се дължи на забавяне на потребителските разходи. Разходите са нараснали с по-малко от 1% през четвъртото тримесечие, в сравнение с 9% през третото. Но части от икономиката, които са по-малко изложени на пандемията, спомогнаха за промяната. Пазарът на жилища продължи да нараства, отчасти поради ниските лихвени проценти, а бизнес инвестициите бяха силни, знак на доверие сред корпоративните лидери, отбелязва The New York Times.

    Спрямо последното тримесечие на 2019 г., БВП в края на 2020 г. е с 2,5% по-малко, което го прави втората най-лоша календарна година след свиване от 2,8% през 2008 г. Сравнявайки производството за 2020 г. с предходната година, БВП намалява с 3,5%, което е най-ниският резултат в съществуващата статистика. Икономиката възвърна приблизително три четвърти от продукцията, загубена по време на колапса миналата пролет, и само малко повече от половината от работните места.

    И все пак отскокът е значително по-силен, отколкото повечето анализатори очакваха миналата пролет. През май икономистите от Бюрото на Конгреса изчислиха, че БВП ще завърши годината със спад в размер на 5,6% и няма да достигне нивото си от преди пандемията чак до 2022 г. Сега повечето анализатори очакват това ниво да бъде достигнато тази година.

    Цялостното миналогодишно представяне беше „лошо, но не исторически лошо и не толкова лошо, колкото по време на Голямата рецесия, и не толкова лошо, колкото се очакваше в средата на годината“, каза Джейсън Фурман, икономист от Харвард, който ръководи Икономическия съвет при президента Барак Обама.

    По-силният от очакваното отскок отчасти е отражение на гъвкавостта на бизнеса - търговците на дребно възприеха онлайн продажбите, ресторантите изградиха открити вътрешни дворове, а фабриките реорганизираха производствените линии, за да позволят социално дистанциране. Но това е и резултат от трилиони долари федерална помощ, които поддържаха домакинствата и малкия бизнес на повърхността, когато голяма част от икономиката беше спряна.

    „Пакетът от данъчни стимули не беше перфектен“, каза Стефани Арънсън, икономист от Brookings Institution. „Но истината е, че както Конгресът, така и Фед действаха много, много бързо и мисля, че това спаси икономиката от много по-лоши резултати.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 9 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 11 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 12 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 14 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк