вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  543 прочитания

  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ

  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  28 януари 2021, 16:22 a+ a- a

  Европейската комисия реши да удължи до 31 декември 2021 срока на действие Временната рамка за държавната помощ, приета на 19 март 2020 г., за да се подкрепи икономиката в контекста на разпространението на коронавируса. Комисията реши също така да разшири обхвата на Временната рамка, като увеличи определените в нея тавани и позволи някои възстановими инструменти да бъдат преобразувани в преки безвъзмездни средства до края на следващата година.

  Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестегер, отговаряща за политиката в областта на конкуренцията, заяви: "Тъй като пандемията от коронавирус продължава по-дълго, отколкото се надявахме, трябва да продължим да гарантираме, че държавите членки могат да предоставят на предприятията необходимата подкрепа, за да я видят". 

  Първоначалният срок на действие на Временната рамка беше до 30 юни 2021 г., с изключение на мерките за рекапитализация, които можеха да бъдат предоставяни до 30 септември 2021 г. Поради продължаващото развитие на пандемията от коронавирус с днешното изменение всички мерки, предвидени във Временната рамка, включително мерките за рекапитализация, се удължават до 31 декември 2021 г.

  Като се има предвид продължаващата икономическа несигурност и продължителните правителствени мерки за ограничаване на икономическата активност с цел да бъде спряно разпространението на вируса, с днешното изменение се увеличават също таваните, определени във Временната рамка за някои мерки за подпомагане:

  - Що се отнася до ограничените суми на помощ, предоставяна съгласно Временната рамка, предходните тавани за всяко дружество сега действително се удвояват (като се има предвид наличието на помощ de minimis). Новите тавани са 225 000 евро на предприятие, извършващо дейност в първичното производство на селскостопански продукти (досега 100 000 евро), 270 000 евро на предприятие, извършващо дейност в сектора на рибарството и аквакултурите (досега 120 000 EUR), и 1,8 милиона евро на предприятие, извършващо дейност във всички други сектори (досега 800 000 евро). Както и преди, те могат да бъдат комбинирани с помощ de minimis в размер до 200 000 евро на предприятие (до 30 000 евро на предприятие, извършващо дейност в сектора на рибарството и аквакултурите, и до 25 000 евро на предприятие, извършващо дейност в селскостопанския сектор) за период от три финансови години, при условие че са спазени изискванията на съответната помощ de minimis.

  - За дружествата, които са особено засегнати от кризата с коронавируса, чиито загуби на оборот са най-малко 30 % през допустимия период в сравнение със същия период на 2019 г., държавата може да участва в частта от фиксираните разходи на предприятията, които не са покрити от техните приходи, в размер до 10 милиона евро на предприятие (досега 3 милиона евро).

  Комисията ще даде също възможност на държавите членки да преобразуват до 31 декември 2022 г. възстановимите инструменти (напр. гаранции, заеми, възстановими аванси), предоставени съгласно Временната рамка, в други форми на помощ, като например преки безвъзмездни средства, при условие че са изпълнени условията на Временната рамка. По принцип такова преобразуване не може да надвишава новите тавани за ограничени суми на помощ (225 000 евро на предприятие, извършващо дейност в първичното производство на селскостопански продукти, 270 000 евро на предприятие, извършващо дейност в сектора на рибарството и аквакултурите, и 1,8 милиона евро на предприятие, извършващо дейност във всички други сектори). Целта е да се създадат стимули за държавите членки да изберат, на първо място, възстановими инструменти като форма на помощ.

  Накрая, като се има предвид продължаващата обща липса на достатъчен частен капацитет за покриване на всички икономически оправдани рискове за износа към държавите от списъка на държавите с продаваеми рискове, в изменението се предвижда удължаване до 31 декември 2021 г. (понастоящем до 30 юни 2021 г.) на временното изваждане на всички държави от списъка на държавите с „продаваеми рискове“ съгласно Съобщението относно застраховането на краткосрочни експортни кредити.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 56 минути
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303
  преди 16 часа
  преди 18 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи