петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    925 прочитания

    73% от всички плащания в търговски обекти в ЕС през 2020 са били в брой

    Банкоматите могат да ускорят икономическото възстановяване след Covid-19, показва анализ на Euronet
    23 февруари 2021, 11:59 a+ a- a

    Според изследване на Европейската централна банка от 2020 г., 73% от всички плащания в търговски обекти в Европейския съюз са били в брой. В тази връзка АТМ услугите могат да подпомогнат възстановяването на малкия бизнес от кризата, причинена от Covid-19. Това показва проучване на глобалната компания за финансови услуги Euronet. Парите в брой все още са от решаващо значение за успешното функциониране на икономиките и затова ще имат ключова роля в пост-Covid периода. 

    Euronet Worldwide е глобален доставчик на финансови решения и платежни услуги. Основана през 1994 г., компанията предлага услуги за финансови институции, търговци, индивидуални клиенти и други. Портфолиото ѝ включва изграждане и поддържане на банкомати, инсталиране на ПОС терминали, услуги за издаване на карти, софтуерни решения, преводи за индивидуални и бизнес клиенти и др. Euronet оперира в повече от 170 държави и има екип от над 7100 служители в 66 офиса по целия свят. Като независим доставчик на АТМ услуги, компанията непрекъснато инвестира в развитието на своята мрежа и към момента оперира над 50 000 банкомата в световен мащаб. Euronet присъства в България от 2018 г. 

    Експертите от Euronet подчертават необходимостта от въвеждането на иновации и адаптирането към новата реалност, така че възстановяването да бъде ускорено. Такива иновативни подходи могат да бъдат доставка на храна до вратата и без физически контакт, виртуални курсове, онлайн събития и видео конференции, в които дигиталните плащания са силно застъпени. Тези практики биха били работещи за редица бизнеси, но за други, особено малките и средни предприятия, не биха били ефективни. Разработването на системи за дигитални плащания изисква големи суми и затова инсталирането на банкомат наистина би било по-разумната опция, тъй като би гарантирало допълнителен доход от наеми за малкия бизнес (по-специално за магазини, ресторанти, семейни хотели). Според Euronet надеждно ATM устройство, инсталирано в търговски обект, може да допринесе за увеличаването на клиентския поток, което е още един фактор за ускоряване на пост- Covid възстановяването.

    Този подход е напълно приложим за българския пазар, където повече от 80% от плащанията са в брой. Също така според скорошно проучване на Европейската централна банка, броят на картовите трансакции у нас е едва 28,8 на глава от населението на година . Така България се нарежда на последно място по този показател от всички страни членки на ЕС. Тези резултати доказват, че парите в брой са от ключово значение не само за местния бизнес, но и за цялото общество. Важно е това да се вземе предвид при обсъждането на потенциални мерки за възстановяване след пандемията. 

    „Парите в брой остават основно разплащателно средство за българските потребители, особено за по-възрастните и хората с ниски доходи. С нашата мрежа от банкомати в страната искаме да осигурим по-добър достъп до кеш за потребителите, но и да подкрепим малкия бизнес, като му помагаме да увеличи приходите и да се възстанови от кризата, причинена от коронавируса“, каза Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

    Наскоро Euronet стартира мащабна кампания „ATM за общността“, която цели осигуряване на бърз и лесен достъп до пари в брой в отдалечени райони в България. Инициативата ще обхване малки населени места в цялата страна, в които няма банкомати.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 1 час
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla