петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1408 прочитания

    Стойността на биткой се срина допълнително след коментар на Джанет Йелън

    Вчера криптовалутата отбеляза спад, след като Илън Мъск написа, че е „малко скъпа“
    23 февруари 2021, 14:59 a+ a- a

    Цените на биткойна и други криптовалути се сринаха във вторник (23 февруари), след остро предупреждение от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. „Това е изключително неефективен начин за провеждане на трансакции и количеството енергия, което се изразходва за обработката на тези трансакции, е зашеметяващо“, каза Йелън в интервю за The New York Times Dealbook късно в понеделник. Не за първи път тя критикува криптовалутата, която според нея често се използва за незаконни транзакции.

    Йелън обаче каза също, че цифровите валути вероятно са „тук, за да останат“ и че „цифров долар“ може да служи като по-лесна платежна система за много американци, които нямат такъв достъп.

    Цената на биткойн за последно намаля с 16% до $45 658, ниво, което не е достигано от повече от седмица. Загубите не се ограничават само до биткойн, като цените на етера (ether), валутата, която се движи на платформата ethereum, отстъпват с 21%, а XRP, който е обвързан с Ripple, намаля с 27%, отбелязва MarketWatch.

    Откакто пое Министерството на финансите Йелън, бивш председател на Федералния резерв, даде ясно да се разбере, че нейната администрация ще следи отблизо биткойните, като е възможно да предложи и регулации.

    Биткойнът наскоро надхвърли пазарна стойност от $1 трилион за първи път. Движението на криптовалутата наблюдавано тази година, привлече повече инвеститори и интерес от компании като производителя на електрически автомобили Tesla, който разкри по-рано този месец инвестиция от $1,5 милиарда в биткойн и планове да го приема като платежно средство в бъдеще. А гигантът за кредитни карти Mastercard също заяви, че ще позволи на търговците да приемат някои криптовалути в мрежата му по-късно тази година.

    Но биткойнът преживя нестабилно начало на седмицата, след като стойността му намаля в понеделник. Някои хора коментираха, че вина за това има главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заради свои постове в Twitter през уикенда. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години