петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6780 прочитания

    Как пандемията се отрази на възнагражденията в ИТ сектора?

    И какви са очакванията за бизнес средата през 2021 - пред Economy.bg коментира Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HRS Bulgaria
    02 март 2021, 12:03 a+ a- a

    Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HRS

    Как пандемията се отрази на възнагражденията в IT сектора, промениха ли се изискванията на кандидатите и кои са най-търсените специалисти? Изминалата година и очакванията за бизнес средата през 2021 пред Economy.bg коментира Галя Маринова, IT Recruitment Team Lead в HR агенцията HRS Bulgaria.

    ИТ индустрията е като барометър за икономическия растеж и международната конкурентоспособност в цял свят, а секторът в България е една от движещите сили зад стабилния подем на икономиката през последните няколко години. Всички показатели сочат за стабилна перспектива на ИТ сектора и положителна тенденция за развитие в икономически план. В началото на пандемията имаше несигурност относно бъдещето на всеки сектор в индустрията и много компании замразиха назначаването на нови служители. Много скоро обаче се стабилизираха психически и възобновиха подбора като не само запазиха нивото на заплатите, но и дори го повишиха поради голямата необходимост от специалисти.

    Въпреки пандемичната обстановка в ИТ индустрията, много от компаниите отчетоха значително увеличение на търсенето на ИТ специалисти и съответно финансовите възнаграждения на някои от ролите дори продължават да се покачват. Позиция като DevOps специалист например отчита ръст на средна заплата с 13% в световен мащаб. Търсенето на специалисти за позиции, свързани с аналитични модели и научни проучвания като Quantitative Researcher, BI или Data Scientist също бележат увеличение.

    Днешното поколение ИТ специалисти определено изисква нов модел на работа. Забелязваме, че те все повече държат на баланса между професионалния и личния живот. По тази причина гъвкавото работно време и възможността за дистанционна работа са сред най-желаните придобивки от страна на служителите. Политиката за „хибриден модел“ позволи на работодателите да достигат до кандидати в цялата страна, а на служителите – да постигнат желания work-life баланс.

    Няма как да не отбележим, че за всеки софтуерен инженер представлява силен интерес да работи с най-новите технологии, за да учи и да се развива. Забелязали сме, че фирмите, които залагат на миграция към новите версии на технологичния стак, са много по-конкурентни.

    Ясният кариерен план също е един от най-вълнуващите въпроси за ИТ специалистите, наред с дните платен отпуск и здравните пакети, които компанията предлага. Не на последно място, можем да посочим удобната локация на офиса като желана от страна на кандидатите. 

    Предизвикателството да намерим подходящ специалист за една компания със сигурност е в тясна връзка с нейната атрактивност. Технологичният стaк и придобивките, които предлага, са от ключово значение за конкурентоспособността й сред ИТ сферата. Така например броят дни отпуск или липсата на хоум офис може да са фатални за привличането на ИТ специалист. 

    Поради динамиката на сектора, нуждата от дигитализация и автоматизация и стартирането на нови компании ИТ талантите продължават да проявяват интерес към кариерно развитие и нови атрактивни предложения. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 40 секунди
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 59 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии