петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  384 прочитания

  ЕК предлага правилата за дефицита и дълга да останат отменени до 2023

  Фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, заяви зам.-пред. на Еврокомисията Валдис Домбровскис
  04 март 2021, 10:13 a+ a- a

  Правилата за лимита на дълга и дефицита на страните членки в ЕС трябва да останат отменени до края на 2022, тъй като пандемията от коронавируса продължава да задушава икономиката, препоръча Европейската комисия, цитирана от AFP.

  В съобщението на ЕК се посочва, че фискалната политика следва да остане гъвкава и да се адаптира към променящата се ситуация. С него се предупреждава да не се допуска преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа, която следва да се запази през тази и следващата година. Предвижда се, че след като рисковете за здравето намалеят, фискалните мерки следва постепенно да се ориентират към по-целенасочени и ориентирани към бъдещето мерки, които насърчават стабилно и устойчиво възстановяване, и че при фискалните политики следва да се отчита въздействието на Механизма за възстановяване и устойчивост. И накрая, при изготвянето на фискалните политики следва да отчита силата на възстановяването и съображенията за фискална устойчивост.

  ЕК спря прилагането на правилата през март 2020, след като държавите членки изпаднаха в най-дълбоката рецесия от Втората световна война.

  Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, заяви: "Пандемията продължава да вреди на поминъка на хората и на икономиката като цяло. За да смекчим отражението ѝ и да насърчим стабилно и устойчиво възстановяване, нашето ясно послание е, че фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Въз основа на текущите показатели общата клауза за дерогация ще остане активна през 2022  и ще бъде дезактивирана през 2023. Държавите членки следва да се възползват максимално от Механизма за възстановяване и устойчивост, тъй като това им дава уникална възможност да подкрепят икономиките си, без да обременяват публичните финанси. Своевременните, временни и целенасочени мерки ще позволят плавно връщане към устойчиви бюджети в средносрочен план".

  Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката, заяви: "Решението ни от миналия март да активираме общата клауза за дерогация беше признание за сериозността на кризата. Това беше и израз на решимостта ни да предприемем всички необходими стъпки да се справим с пандемията и да подкрепим работните места и предприятията. Една година по-късно битката срещу COVID-19 все още не е спечелена и трябва да гарантираме, че няма да повторим грешките от преди десетилетие, като оттеглим подкрепата твърде бързо. Ясно е, че за 2022 все още ще е необходима фискална подкрепа: по-добре е да сгрешим, правейки твърде много, отколкото твърде малко. В същото време фискалните политики следва да бъдат диференцирани в зависимост от темпа на възстановяване на всяка държава и съответната ѝ фискална ситуация. От решаващо значение е, че със започването на финансирането от Next Generation EU правителствата следва да гарантират, че националните разходи за инвестиции се запазват и укрепват чрез безвъзмездни средства от ЕС".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 10 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 10 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 11 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 11 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 13 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник