петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    839 прочитания

    ЕК предлага правилата за дефицита и дълга да останат отменени до 2023

    Фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо, заяви зам.-пред. на Еврокомисията Валдис Домбровскис
    04 март 2021, 10:13 a+ a- a

    Правилата за лимита на дълга и дефицита на страните членки в ЕС трябва да останат отменени до края на 2022, тъй като пандемията от коронавируса продължава да задушава икономиката, препоръча Европейската комисия, цитирана от AFP.

    В съобщението на ЕК се посочва, че фискалната политика следва да остане гъвкава и да се адаптира към променящата се ситуация. С него се предупреждава да не се допуска преждевременното оттегляне на фискалната подкрепа, която следва да се запази през тази и следващата година. Предвижда се, че след като рисковете за здравето намалеят, фискалните мерки следва постепенно да се ориентират към по-целенасочени и ориентирани към бъдещето мерки, които насърчават стабилно и устойчиво възстановяване, и че при фискалните политики следва да се отчита въздействието на Механизма за възстановяване и устойчивост. И накрая, при изготвянето на фискалните политики следва да отчита силата на възстановяването и съображенията за фискална устойчивост.

    ЕК спря прилагането на правилата през март 2020, след като държавите членки изпаднаха в най-дълбоката рецесия от Втората световна война.

    Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, заяви: "Пандемията продължава да вреди на поминъка на хората и на икономиката като цяло. За да смекчим отражението ѝ и да насърчим стабилно и устойчиво възстановяване, нашето ясно послание е, че фискалната подкрепа следва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. Въз основа на текущите показатели общата клауза за дерогация ще остане активна през 2022  и ще бъде дезактивирана през 2023. Държавите членки следва да се възползват максимално от Механизма за възстановяване и устойчивост, тъй като това им дава уникална възможност да подкрепят икономиките си, без да обременяват публичните финанси. Своевременните, временни и целенасочени мерки ще позволят плавно връщане към устойчиви бюджети в средносрочен план".

    Паоло Джентилони, еврокомисар по въпросите на икономиката, заяви: "Решението ни от миналия март да активираме общата клауза за дерогация беше признание за сериозността на кризата. Това беше и израз на решимостта ни да предприемем всички необходими стъпки да се справим с пандемията и да подкрепим работните места и предприятията. Една година по-късно битката срещу COVID-19 все още не е спечелена и трябва да гарантираме, че няма да повторим грешките от преди десетилетие, като оттеглим подкрепата твърде бързо. Ясно е, че за 2022 все още ще е необходима фискална подкрепа: по-добре е да сгрешим, правейки твърде много, отколкото твърде малко. В същото време фискалните политики следва да бъдат диференцирани в зависимост от темпа на възстановяване на всяка държава и съответната ѝ фискална ситуация. От решаващо значение е, че със започването на финансирането от Next Generation EU правителствата следва да гарантират, че националните разходи за инвестиции се запазват и укрепват чрез безвъзмездни средства от ЕС".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 42 минути
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 16 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 17 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 18 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ