понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1808 прочитания

  Какво представляват застраховките и защо да ги използваме?

  Защо застраховките са инвестиции и кой какво застрахова разказва Анелия Ангелова, предприемач и лектор във Finance Academy
  08 април 2021, 16:32 a+ a- a

  Анелия Ангелова е основател на застрахователен брокер „Вяра“ и предприемач. Тя има близо тридесет години професионален опит в застрахователния бранш. Става свидетел на цялостното развитие на сектора в България – от самото му начало през сътресенията в „тъмните години“ и процеса на възвръщане на доверието в услугата. Като лектор в образователния проект Finance Academy, Анелия споделя опита си в курса „Застраховки и застрахователно дело“

  Темата за застраховките не е забавна и вълнуваща. Застраховката е сложна бъдеща услуга, която в България е преминала и през мафиотски времена. И тази услуга на доверието често се приема като напразно хвърляне на пари. 

  Застраховката не може да обещае мигновена положителна промяна. Практически всеки застрахован дава една сума пари и получава папка, пълна с малки букви и условности. Могат да минат години, преди да настъпи застрахователно събитие и застрахованият да разбере дали е направил верен избор на продукт и компания.

  Застраховките са досадна работа, както за крайните клиенти, така и за мениджърите. С толкова много подробности и детайли често ръководителят делегира задължението на счетоводството. И нека си признаем, кой счетоводител ще избере нещо различно от най-евтиното? А в най-евтиното обикновено попадат много изключени рискове, ниска застрахователна сума, самоучастия и други препятствия пред качественото обезщетение.

  Застраховката е досадно задължение, докато не настъпи застрахователно събитие. Тогава застраховката се превръща в инвестиция. Защото при вложена една стотна от стойността на актива и при качествено сключена полица ще бъдете възмезден до състоянието, в което сте били преди настъпването на събитието. 

  Застраховката е инвестиция за предвидливите, хората които планират живота си. Тя е за образованите и тези, които вникват в подробностите или си намират доверен партньор, който да следи пазара и да съдейства – моментът на събитието до пълното възстановяване.

  Застраховането има много функции, като най-важни са подпомагането на хора в затруднено положение и захранването на икономиката със свежи средства след застрахователно събитие. Познаването на дейността на застрахователния сектор и контролните органи дава възможност за по-качествено обезщетяване. Затова е важно да се образоваме по темата – щастлива съм, че имам възможността да предам ценни знания от опита си във Finance Academy. Сигурна съм, че информацията, която ще споделя, ще спести много време и главоболия на хората, които се чудят как правилно да разпределят средствата си и дали е важно да се застраховат. 

  Защо все пак да сключваме застраховки?
  Това е единственият познат начин с малки суми да гарантираме финансово активите си. Такива каквито ги имаме – автомобил, дом, стоково-материални ценности, репутация, здраве, живот. 

  Защото застраховката дава спокойствие на духа, което няма как да се измери. Но да правите това, което можете най-добре, да се наслаждавате на любимите хора и проекти и да сте спокойни за това, в което сте вложили усилия и средства, дава свобода. И защото в момент на застрахователно събитие не сте жертва на обстоятелствата, а човек, който следва процедура, за да бъде обезщетен. И защото опитът ми показва, че когато не мисли за пари, човек се възстановява много по-бързо от преживените трудности. Остава да сте достатъчно предвидлив и да определите кои са ценните за вас неща.

  Кой какво застрахова?
  Хората на възраст до 35 години ползват застраховките, свързани с изживявания – медицински разходи в чужбина, отмяна на пътуване, автоасистанс, планински застраховки, злополука на спортисти и разбира се, най-разпространените застраховки – тези на автомобилите.

  Вече задомените хора на възраст 35 до 45 години започват да натрупват активи и затова имат интерес към застраховката на дома, здравето на семейството. В тази възраст за първи път се замисляме за застраховка живот особено ако имаме кредитни отношения с банка.

  Когато влезем в групата на 45+ започваме да мислим по-често и за здравето и живота. В това време много хора предпочитат да сключват застраховка срещу опасни заболявания, доброволно здравно осигуряване, болничен престой, живот или злополука.

  Тези деления са условни. Всеки сам направлява живота си и сам преценява ценностите си. Качествената застраховка изисква добро планиране и познаване на условията, но се отплаща многократно в моменти на изпитания, каквито животът неминуемо ни предлага. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 9 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 10 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 11 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 12 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи