петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    745 прочитания

    Китайската икономика отчете 18,3% за първото тримесечие

    Данните показват стабилен, но по-бавен растеж
    16 април 2021, 09:14 a+ a- a

    Ченгду, Съчуан

    Китай отчете брутния вътрешен продукт за първото тримесечие малко под очакванията, тъй като промишленото производство разочарова, но продажбите на дребно бяха над очакванията, съобщи CNBC.

    БВП скочи с 18,3% през първите три месеца на годината спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на Китай. Това е малко под очакванията за увеличение с 19%, според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“.

    Ръстът идва от свиване през първото тримесечие на миналата година, когато икономиката се сви с 6,8% по време на разгара на Covid-19 в страната. Китай беше първата страна, която се справи с болестта, а икономиката се върна към растеж до второто тримесечие на миналата година.

    БВП се увеличава с 10,3% в сравнение със същие период на 2019 г., отчита китайското статистическо бюро.

    Китай също заяви, че продажбите на дребно са нараснали с 34,2% през март, надхвърляйки очакванията за ръст от 28%. Промишленото производство се е повишило с 14,1%, което е по-малко от прогнозата на „Ройтерс“ за ръст от 17,2%.

    По-бавният растеж на индустриалното производство настъпи, въпреки че все повече работници не пътуват по време на пролетния празник, който може да се превърне в едномесечна почивка.

    Статистическото бюро предупреди в изявление на английски език, че разпространението на Covid-19 в световен мащаб и „международният пейзаж се усложнява с висока несигурност и нестабилност“. „Основата за вътрешното възстановяване тепърва ще се консолидира, а дългогодишните структурни проблеми остават видни с нови ситуации и проблеми, произтичащи от развитието“, казва бюрото.

    Процентът безработица в градовете е намалял през март до 5,3%, но този на най-младите работници в Китай на възраст от 16 до 24 години остава висок 13,6%, показват данните.

    Според Лиу Айхуа, говорител на Националното статистическо бюро, други проучвания са установили недостиг на общи работници и висококвалифицирани таланти. Лиу каза, че наскоро бюрото е установило в проучване на над 90 000 индустриални предприятия, че 44% твърдят, че наемането е най-големият им проблем.

    Данните показват стабилен, но по-бавен растеж на китайската икономика, тъй като тя излиза извън първоначалния растеж след пандемията. БВП за първото тримесечие е нараснал с 0,6% спрямо четвъртото тримесечие, забавяне от 2,6% на тримесечна база.

    Инвестициите в производството са намалели с 2% на годишна база през последните две години, което говорителят на статистическото бюро обясни с постоянни бизнес трудности и липса на инвестиционно доверие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 58 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS