събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1142 прочитания

    50 хил. фирми в ЕС вече ще трябва да представят отчети за природосъобразност на дейността си

    ЕК представи мерки за насочване на средства към природосъобразни икономически дейности
    21 април 2021, 15:55 a+ a- a

    Европейската комисия представи днес мерки за насочване на средства към природосъобразни икономически дейности.

    Осигурявайки на инвеститорите възможност да пренасочат инвестициите си към по-устойчиви технологии и предприятия, приетите днес мерки ще играят важна роля за превръщането на Европа в неутрален по отношение на климата континент до 2050.

    Пакетът от мерки се състои от:

    • Делегирания акт за таксономията на ЕС в областта на климата, чието предназначение е да се подпомагат устойчивите инвестиции (т.е. инвестициите за устойчиво развитие), като се разясни кои икономически дейности допринасят най-много за изпълнението на екологичните цели на ЕС. По този начин се създава се общ език, който инвеститорите могат да използват при инвестиране в проекти и икономически дейности, оказващи съществено положително въздействие върху климата и околната среда. Посредством таксономията също така се въвеждат задължения за оповестяване за дружествата и участниците на финансовите пазари.

    Делегираният акт ще обхваща икономическите дейности на близо 40% от дружествата, регистрирани на фондовата борса, в сектори, на които се дължат почти 80% от преките емисии на парникови газове в Европа. Тук се включват сектори като енергетиката, горското стопанство, преработващата промишленост, транспорта и сградите.

    • Предложение за Директива за отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта (ДОПУ). Предназначението на предложението е да се създаде набор от правила, които с времето ще поставят отчитането във връзка с устойчивостта наравно с финансовото отчитане.

    По силата на предложената директива изискванията на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта се разширяват чрез включването на всички големи дружества и всички дружества, регистрирани на фондовата борса. Това означава, че вече близо 50 000 дружества в ЕС ще трябва да спазват подробните стандарти на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта, при положение че сега действащите изисквания важат за 11 000 дружества.

    Комисията предлага разработването на стандарти за големите дружества и отделни стандарти за МСП, чиято строгост да бъде съобразена с размерите на тези предприятия, с възможност за доброволно прилагане от МСП, които не са регистрирани на фондовата борса.

    Като цяло целта на предложението е дружествата да отчитат надеждна и съпоставима информация във връзка с устойчивостта, от каквато имат нужда инвеститорите и другите заинтересовани лица. Така чрез финансовата система ще се осигури последователен поток от информация във връзка с устойчивостта.

    Дружествата ще трябва да се отчитат за начина, по който въпросите във връзка с устойчивостта, например изменението на климата, засягат стопанската им дейност, и за въздействието на дейностите им върху хората и околната среда.

    С помощта на предложението също така ще се опрости отчетният процес за дружествата. Днес много дружества са под натиск да използват най-различни стандарти и уредби за отчитането във връзка с устойчивостта. С предложените стандарти на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта следва да се осигури „обслужване на едно гише“, което да представлява единно решение за дружествата, отговарящо на информационните потребности на инвеститорите и другите заинтересовани лица.

    • Накрая, по силата на шест делегирани акта за изменение на разпоредбите за доверителните задължения и инвестиционните и застрахователните съвети финансовите предприятия, например консултанти, управители на активи или застрахователи, ще включват устойчивостта като фактор в процедурите си и в инвестиционните си съвети към клиентите.

    Валдис Домбровскис, зам.-пред. на ЕК по въпросите на икономиката:"Европа отрано се прояви като водач при реформирането на финансовата система с цел подпомагане на инвестициите, свързани с изменението на климата. Днес правим скок напред с първата по рода си таксономия в областта на климата, която ще помага на дружествата и инвеститорите да разбират дали инвестициите и дейностите им наистина са екологосъобразни. Това ще бъде от основно значение, ако искаме да привлечем частни инвестиции към устойчивите дейности и да направим Европа неутрална по отношение на климата до 2050".

    Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: "Финансовата система играе ключова роля за изпълнението на Европейския зелен пакт, а за постигането на по-екологосъобразна икономика са ни нужни значителни инвестиции. Необходимо е всички дружества да дадат своя принос – както тези, които вече са напреднали в осигуряването на екологосъобразността на дейностите си, така и онези, които трябва да работят още, за да постигнат устойчивост".

    След като бъде официално приет, Делегираният акт за таксономията на ЕС в областта на климата ще бъде подложен на контрол от Европейския парламент и Съвета (за срок от четири месеца, който може да бъде удължен еднократно с още два месеца).

    Що се отнася до предложението за ДОПУ, Комисията ще започне обсъждания с Европейския парламент и Съвета.

    Шестте изменения на делегираните актове за инвестиционните и застрахователните съвети, доверителните задължения и контрола и управлението на продуктите ще бъдат подложени на контрол от Европейския парламент и Съвета (за срок от три месеца, който може да бъде удължен еднократно с още три месеца) и се очаква да започнат да се прилагат от октомври 2022.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство