петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  581 прочитания

  50 хил. фирми в ЕС вече ще трябва да представят отчети за природосъобразност на дейността си

  ЕК представи мерки за насочване на средства към природосъобразни икономически дейности
  21 април 2021, 15:55 a+ a- a

  Европейската комисия представи днес мерки за насочване на средства към природосъобразни икономически дейности.

  Осигурявайки на инвеститорите възможност да пренасочат инвестициите си към по-устойчиви технологии и предприятия, приетите днес мерки ще играят важна роля за превръщането на Европа в неутрален по отношение на климата континент до 2050.

  Пакетът от мерки се състои от:

  • Делегирания акт за таксономията на ЕС в областта на климата, чието предназначение е да се подпомагат устойчивите инвестиции (т.е. инвестициите за устойчиво развитие), като се разясни кои икономически дейности допринасят най-много за изпълнението на екологичните цели на ЕС. По този начин се създава се общ език, който инвеститорите могат да използват при инвестиране в проекти и икономически дейности, оказващи съществено положително въздействие върху климата и околната среда. Посредством таксономията също така се въвеждат задължения за оповестяване за дружествата и участниците на финансовите пазари.

  Делегираният акт ще обхваща икономическите дейности на близо 40% от дружествата, регистрирани на фондовата борса, в сектори, на които се дължат почти 80% от преките емисии на парникови газове в Европа. Тук се включват сектори като енергетиката, горското стопанство, преработващата промишленост, транспорта и сградите.

  • Предложение за Директива за отчитането на предприятията във връзка с устойчивостта (ДОПУ). Предназначението на предложението е да се създаде набор от правила, които с времето ще поставят отчитането във връзка с устойчивостта наравно с финансовото отчитане.

  По силата на предложената директива изискванията на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта се разширяват чрез включването на всички големи дружества и всички дружества, регистрирани на фондовата борса. Това означава, че вече близо 50 000 дружества в ЕС ще трябва да спазват подробните стандарти на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта, при положение че сега действащите изисквания важат за 11 000 дружества.

  Комисията предлага разработването на стандарти за големите дружества и отделни стандарти за МСП, чиято строгост да бъде съобразена с размерите на тези предприятия, с възможност за доброволно прилагане от МСП, които не са регистрирани на фондовата борса.

  Като цяло целта на предложението е дружествата да отчитат надеждна и съпоставима информация във връзка с устойчивостта, от каквато имат нужда инвеститорите и другите заинтересовани лица. Така чрез финансовата система ще се осигури последователен поток от информация във връзка с устойчивостта.

  Дружествата ще трябва да се отчитат за начина, по който въпросите във връзка с устойчивостта, например изменението на климата, засягат стопанската им дейност, и за въздействието на дейностите им върху хората и околната среда.

  С помощта на предложението също така ще се опрости отчетният процес за дружествата. Днес много дружества са под натиск да използват най-различни стандарти и уредби за отчитането във връзка с устойчивостта. С предложените стандарти на ЕС за отчитането във връзка с устойчивостта следва да се осигури „обслужване на едно гише“, което да представлява единно решение за дружествата, отговарящо на информационните потребности на инвеститорите и другите заинтересовани лица.

  • Накрая, по силата на шест делегирани акта за изменение на разпоредбите за доверителните задължения и инвестиционните и застрахователните съвети финансовите предприятия, например консултанти, управители на активи или застрахователи, ще включват устойчивостта като фактор в процедурите си и в инвестиционните си съвети към клиентите.

  Валдис Домбровскис, зам.-пред. на ЕК по въпросите на икономиката:"Европа отрано се прояви като водач при реформирането на финансовата система с цел подпомагане на инвестициите, свързани с изменението на климата. Днес правим скок напред с първата по рода си таксономия в областта на климата, която ще помага на дружествата и инвеститорите да разбират дали инвестициите и дейностите им наистина са екологосъобразни. Това ще бъде от основно значение, ако искаме да привлечем частни инвестиции към устойчивите дейности и да направим Европа неутрална по отношение на климата до 2050".

  Марейд Макгинес, еврокомисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, заяви: "Финансовата система играе ключова роля за изпълнението на Европейския зелен пакт, а за постигането на по-екологосъобразна икономика са ни нужни значителни инвестиции. Необходимо е всички дружества да дадат своя принос – както тези, които вече са напреднали в осигуряването на екологосъобразността на дейностите си, така и онези, които трябва да работят още, за да постигнат устойчивост".

  След като бъде официално приет, Делегираният акт за таксономията на ЕС в областта на климата ще бъде подложен на контрол от Европейския парламент и Съвета (за срок от четири месеца, който може да бъде удължен еднократно с още два месеца).

  Що се отнася до предложението за ДОПУ, Комисията ще започне обсъждания с Европейския парламент и Съвета.

  Шестте изменения на делегираните актове за инвестиционните и застрахователните съвети, доверителните задължения и контрола и управлението на продуктите ще бъдат подложени на контрол от Европейския парламент и Съвета (за срок от три месеца, който може да бъде удължен еднократно с още три месеца) и се очаква да започнат да се прилагат от октомври 2022.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 11 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година