петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  490 прочитания

  Данъците върху заплатите са намалели значително през 2020 г.

  То е най-голямото от световната финансова криза от 2008-09 г., според новия доклад на ОИСР
  29 април 2021, 13:52 a+ a- a

  Кризата с Covid-19 доведе до най-голямото намаляване на данъците върху заплатите от световната финансова криза от 2008-09 г. насам, според нов доклад на ОИСР.

  Данъчно облагане на заплатите през 2021 г. показва, че намаляващите доходи на домакинствата, съчетани с данъчни реформи, свързани с пандемията, водят до широко разпространен спад в ефективните данъци върху заплатите в ОИСР.

  Докладът подчертава рекордното намаляване на данъчния клин в ОИСР през 2020 г. - общите данъци върху труда, платени както от служителите, така и от работодателите, минус семейни обезщетения, като процент от разходите за труд за работодателя.

  Данъчният клин за един работник при средна работна заплата е бил 34,6% през 2020 г., което е намаление с 0,39% пункта спрямо предходната година. Това е значителен спад, но е по-малък от намаленията, наблюдавани в световната финансова криза – 0,48% през 2008 г. и 0,52% през 2009 г. Данъчният клин се е увеличил в 7 от 37-те страни от ОИСР за периода 2019-20 и намалява в 29, главно поради по-ниските данъци върху доходите.

  Спадът в данъчния клин е още по-значителен за домакинствата с деца, като води до нови нива на данъчните ставки за тези семейства. Средният данъчен клин за двойка с една доходност при средна работна заплата с деца през 2020 г. е 24,4%, намаление с 1,1% спрямо 2019 г. Това е най-големият спад и най-ниското ниво, наблюдавано за този тип домакинство, откакто ОИСР започна да следи данъчното облагане на заплатите през 2000г.

  Между 2019 и 2020 г. данъчният клин за този тип домакинство е намалял в 31 държави и е нараснал само в 6. Той е намалял с повече от 1% в 16 държави. Най-големите намаления са в Литва, САЩ, Полша, Италия, Канада и Корея. Единственото увеличение над 1% е в Нова Зеландия.

  Разликата между средния данъчен клин на ОИСР за единичния средностатистически работник (34,6%) и двойката с една доходност с деца (24,4%) се е увеличила с 0,7 процентни пункта от 2019 г. насам, отразявайки промените в политиката, които осигуряват допълнителна подкрепа за семействата с деца по време на кризата Covid-19.

  Спадът на данъчните клинове в държавите за самостоятелен работник, двойката с две деца, която само единият работи и самотния родител се дължи предимно на промени в настройките на данъчната политика, въпреки че в някои страни спадът на средните заплати също допринася. За разлика от това, увеличението на данъчния клин се дължи почти изцяло на нарастващите средни заплати, компенсирани само частично от промените в политиката.

  От десетте държави, в които конкретни мерки за Covid-19 са повлияли на показателите, подкрепата се предоставя предимно чрез увеличени или еднократни парични обезщетения, с акцент върху подпомагане на семейства с деца.

  Докладът показва, че данъчното облагане на труда продължава да варира значително в рамките на ОИСР, като данъчният клин за средния неженен работник варира от нула в Колумбия до 51,5% в Белгия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 12 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година