петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  585 прочитания

  Федералният резерв остави лихвите непроменени

  Американската централна банка ще продължи да подпомага икономиката докато не види значителен прогрес към поставените цели
  29 април 2021, 15:47 a+ a- a

  След двудневното си заседание за определяне на политиката Федералният резерв на САЩ обяви, че ще остави лхвените проценти непроменени, близки до нулата, и ще продължи да изкупува облигации със същото темпо докато не види „значителен прогрес“ към двете си основни цели – пълна заетост и 2% инфлация.

  Списъкът с неща, които ще накарат председателя на Фед Жером Пауъл да започне да мисли за намаляване на подкрепата на американската централна банка е доста кратък: работни места, работни места и още работни места, пише „Ройтерс“.

  По-рано този месец Пауъл изслуша правителствен доклад, според който работодателите от САЩ са добавили близо милион работни места през март и заяви, че би искал да види „поредица“ от месеци като този, за да има напредък към целите на Фед.

  „Какво имах предвид под низ?“ каза той на пресконференция след срещата. „Мога да ви кажа какво не е: това не е едно единствено наистина добро развитие за трудовия пазар, което имахме през март.“

  Но с повече от 8 милиона работни места по-малко в американската икономика, спрямо февруари 2020 г. преди пандемията, продължаващото увеличаване на заетостта с темпото от март ще достигне половината път до запълване на дупката до лятото, когато много анализатори очакват Фед да отбележи предстояща промяна в политиката си.

  „Не е нужно да стигаме чак до целите си, за да ограничим покупките на активи, просто трябва да постигнем значителен напредък“, каза Пауъл.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 5 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 9 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 10 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година