четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1514 прочитания

    Русе и ТИЗ създават нов индустриален парк край Дунав

    Новата индустриална зона ще бъде наречена на река Дунав и ще разполага с административен център
    10 май 2021, 09:32 a+ a- a

    Кметът на община Русе Пенчо Милков и инж. Пламен Панчев, създател и управител на Тракия икономическа зона (ТИЗ), дадоха официален старт на работата по обособяването на нова индустриална зона с единно ръководство, както и за развитието на наличните вече зони и паркове на територията на общината. Това стана с подписването на меморандум за сътрудничество, за което активно съдейства и Валери Андреев, бивш зам.-кмет на Русе, участвал в основаването на Индустриалния парк в града.

    „Водещо е желанието ни за съвместна работа между местната и държавната власт, гражданите, образователните институции и бизнеса“, обяви Пенчо Милков. Идеята е паралелно да се развива целият регион, като такива територии се обособят не само в Русе. „Целта ни е да се появят индустриални зони и в отделните общини от областта ни подобно на успешния модел в Южна България”, каза още Пенчо Милков.

    Като мотиватор за сътрудничеството с ръководството на Тракия икономическа зона той посочи високото организационно ниво на бизнес процесите, което то постига, и авторитета му пред инвеститорите и държавните институции. ТИЗ обединява 6 индустриални зони в района на Пловдив с 35 хиляди работници, повече от 180 фирми и над 3 млрд. евро инвестиции, привлечени в рамките на 25 години. При подписването се отбеляза и ролята на образователната система за осигуряването на квалифицирани кадри за бъдещите предприятия.

    Инж. Панчев посочи, че за решаването на проблема, в зона Раковски - част от ТИЗ, те са изградили Център за професионално обучение и полагат непрекъснати усилия за ранното кариерно ориентиране на учениците до 7 клас, стимулиране постъпването им в професионални гимназии и продължаване на обучението им в местните университети.

    Предвижда се новата индустриална зона да бъде наречена на река Дунав и да разполага с административен център, от който да се управлява.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 36 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка