сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    880 прочитания

    Британската икономика се сива с 1,5% през първото 3-месечие

    Банката на Англия смята, че страната ще възстанови предпандемичните нива до края на тази година
    13 май 2021, 08:17 a+ a- a

    Британската икономика се сви с 1,5% през първото тримесечие на 2021 г., сравнително скромно свиване, като се има предвид, че страната беше в разгара на строга блокировка за борба с втората вълна на коронавируса, отбелязва Euronews.

    Службата за национална статистика (ONS) също заяви в сряда, че икономиката дори е успяла да нарасне с 2,1% през март, когато страната е започнала да облекчава някои ограничения, по-специално чрез възобновяване на учебния процес в училищата.

    Общите данни за първото тримесечие осигуряват допълнителни доказателства, че предприятията и потребителите са се приспособили към ограниченията на блокирането, като са увеличили своите онлайн дейности. През второто тримесечие на 2020 г., когато беше направено първото блокиране, британската икономика се сви с една пета.

    Агенцията заяви, че силното възстановяване, наблюдавано през март, се дължи на сектора на търговията на дребно и завръщането на учениците. Секторите строителство и производство също се справят добре, тъй като бизнесът продължава да се адаптира към пандемията.

    Шефът на хазната Риши Сунак каза, че представянето през март е „обещаващ знак за нещата, които предстоят“.

    Въпреки повишението от март, британската икономика остава с 8,7% по-малка, отколкото в навечерието на пандемията. Това се сравнява неблагоприятно с други индустриални държави от Г-7, като САЩ, която е само с 0,9% по-малко. Франция, Германия и Италия също са се справили по-добре.

    Надеждите обаче са големи, че британската икономика може да си възвърне по-голямата част от пандемичните загуби през следващите месеци, тъй като ограниченията се облекчават заради много по-ниските нива на коронавирусни инфекции и успешната програма за разпространение на ваксини. Банката на Англия дори смята, че британската икономика ще възстанови всичките си загуби, свързани с Covid, до края на тази година.

    „Никога не е имало рецесия, причинена от затварянето на икономиката, и никога не е имало възстановяване, причинено от повторното ѝ отваряне“, каза Иън Стюарт, главен икономист в Deloitte.

    Отделно статистическата агенция също заяви, че износът на стоки за Европейския съюз се е увеличил през март и сега почти се е върнал там, където е бил през декември, последния месец, в който Великобритания е част от европейския единен пазар и митнически съюз.

    Новата сделка за свободна търговия между Великобритания след Брекзит и ЕС влезе в сила в началото на 2021 г., което доведе до прекъсване на търговията, което според британското правителство представлява някои ранни проблеми с новото статукво.

    Въпреки че сделката гарантираше, че митата и квотите няма да пречат на търговията, други немитнически бариери, като митническите проверки, влязоха в сила. Въпреки че привидно износът се възстанови, вносът от Европа остана на ниски нива през първите 3 месеца на годината, надминат от вноса извън ЕС за първи път.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 10 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 11 часа
    преди 11 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 14 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 14 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд