събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  288 прочитания

  Потребителските разходи в Китай се възстановяват бавно

  Продажбите на дребно са се увеличили по-малко от очакванията
  17 май 2021, 15:58 a+ a- a

  Китай съобщи, че потребителските разходи се увеличават с темпо по-малко от очакваното през април. Това е най-новият знак за бавно възстановяване от пандемията, съобщава CNBC.

  Продажбите на дребно са се увеличили със 17,7% миналия месец спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на Китай. Това се разминава с очакванията за ръст от 24,9% през април, според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“.

  Данните за продажбите на дребно през април също отбелязват забавяне от 34,2% на годишна база през март.

  Продажбите от кетъринг, които включват хранене в ресторанти, са нараснали с 46,4% на годишна база през април спрямо 91,6% през март.

  Онлайн продажбите на потребителски стоки са се увеличили с 23,1% през първите четири месеца на годината в сравнение с преди година, което е по-бавно от 25,8% темп на растеж през първите три месеца на годината. Статистическото бюро не публикува едномесечни темпове на растеж.

  В тримесечен доклад за паричната политика, публикуван миналата седмица, Народната банка на Китай отбелязва, че основата за икономическо възстановяване все още не е стабилна и потребителските разходи остават ограничени. В понеделник (17 май) статистическото бюро повтори, че основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна.

  Равнището на безработица в градовете е спаднало до 5,1% през април спрямо 5,3% през март, но средният брой часове, отработени седмично, е намалял до 46,4 часа през миналия месец от 46,9 часа през март. Данните показват, че равнището на безработица за тези на възраст от 16 до 24 години остава високо – 13,6%.

  Потреблението изостава от цялостното икономическо възстановяване на Китай от пандемията. Продажбите на дребно се свиха през миналата година въпреки увеличаването на БВП – Китай бе единствената голяма икономика, която се разрасна миналата година.

  В още един знак на постоянна слабост в потреблението, китайските туристически пътувания по време на празника на Деня на труда от 1 до 5 май нараснаха до рекорд, но разходите все още не достигат нивата от 2019 г.

  Други цифри за април показват стабилен растеж в непотребителските сектори. Промишленото производство нараства с 9,8% през април, отговаряйки на очакванията на „Ройтерс“. Инвестициите в дълготрайни активи за първите четири месеца на годината са нараснали с 19,9%, малко над 19%, прогнозирани от анкета на „Ройтерс“.

  По-рано този месец китайската митническа агенция заяви, че износът е нараснал с повече от очакваното – 32,3% през април спрямо предходната година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент