сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    763 прочитания

    Потребителските разходи в Китай се възстановяват бавно

    Продажбите на дребно са се увеличили по-малко от очакванията
    17 май 2021, 15:58 a+ a- a

    Китай съобщи, че потребителските разходи се увеличават с темпо по-малко от очакваното през април. Това е най-новият знак за бавно възстановяване от пандемията, съобщава CNBC.

    Продажбите на дребно са се увеличили със 17,7% миналия месец спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро на Китай. Това се разминава с очакванията за ръст от 24,9% през април, според анализатори, анкетирани от „Ройтерс“.

    Данните за продажбите на дребно през април също отбелязват забавяне от 34,2% на годишна база през март.

    Продажбите от кетъринг, които включват хранене в ресторанти, са нараснали с 46,4% на годишна база през април спрямо 91,6% през март.

    Онлайн продажбите на потребителски стоки са се увеличили с 23,1% през първите четири месеца на годината в сравнение с преди година, което е по-бавно от 25,8% темп на растеж през първите три месеца на годината. Статистическото бюро не публикува едномесечни темпове на растеж.

    В тримесечен доклад за паричната политика, публикуван миналата седмица, Народната банка на Китай отбелязва, че основата за икономическо възстановяване все още не е стабилна и потребителските разходи остават ограничени. В понеделник (17 май) статистическото бюро повтори, че основата за икономическото възстановяване все още не е стабилна.

    Равнището на безработица в градовете е спаднало до 5,1% през април спрямо 5,3% през март, но средният брой часове, отработени седмично, е намалял до 46,4 часа през миналия месец от 46,9 часа през март. Данните показват, че равнището на безработица за тези на възраст от 16 до 24 години остава високо – 13,6%.

    Потреблението изостава от цялостното икономическо възстановяване на Китай от пандемията. Продажбите на дребно се свиха през миналата година въпреки увеличаването на БВП – Китай бе единствената голяма икономика, която се разрасна миналата година.

    В още един знак на постоянна слабост в потреблението, китайските туристически пътувания по време на празника на Деня на труда от 1 до 5 май нараснаха до рекорд, но разходите все още не достигат нивата от 2019 г.

    Други цифри за април показват стабилен растеж в непотребителските сектори. Промишленото производство нараства с 9,8% през април, отговаряйки на очакванията на „Ройтерс“. Инвестициите в дълготрайни активи за първите четири месеца на годината са нараснали с 19,9%, малко над 19%, прогнозирани от анкета на „Ройтерс“.

    По-рано този месец китайската митническа агенция заяви, че износът е нараснал с повече от очакваното – 32,3% през април спрямо предходната година.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 12 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 13 часа
    преди 13 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 15 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 16 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд